23 / 12 / 2024

Türk Akımı projesinde gecikme yaşanmayacak!

Türk Akımı projesinde gecikme yaşanmayacak!

Enerji Bakanı Berat Albayrak yılbaşından sonra sürpriz yapacaklarını söyledi. Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak doğalgaz projesinin çok kritik olduğunu belirtti. ‘2017 itibariyle inşaat başlar. Projenin ilk kısmı 2019’da biter’ dedi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgazda Türkiye’nin arz güvenliğiyle ilgili altyapı çeşitlendirmesini yapması gerektiğini söyledi. Aralık ayında Türkiye’ye günlük ek 20 milyon metreküp gaz basma kapasitesi sağlayacak yüzer LNG terminalini devreye alacaklarını belirten Albayrak, Aliağa’daki LNG terminalinin kapasitesinin de geliştirileceğini bildirdi. Albayrak bu projelerin dışında Ocak ayında da güzel bir sürprizleri olacağını aktararak, “Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Onun da süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız” dedi.

Akkuyu’dan haberimiz var

Bakan Albayrak, Türk Akımı’nın Türkiye’nin özellikle Batı Hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, “2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019’a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz” dedi. Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali anlaşmasında yüzde 49’luk payın devredilme hakkı olduğuna işaret ederek, “Rosatom şirketi ve Rus tarafından yerli ortaklar üzerinde görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var” diye konuştu.

İkinci hat Avrupa


Albayrak, son dönemde yeni boru hatları ve projelerin geliştirildiğini vurgulayarak, “Türk Akımı’nda her iki tarafın da kendi iradesine dayalı adımlar atılacaktı, ancak 24 Kasım krizi sonrasında 7-8 aylık bir duraklama oldu. Bu yaşanan problemden sonra haziran itibarıyla ilişkilerin normalleşmesi, eylülde Çin’de devlet liderlerinin görüşmesi ve kendilerinin Türkiye’ye Dünya Enerji Kongresi’ne gelmesiyle Türk Akımı’nda bir anlaşmaya vararak önemli bir adım attık” diye konuştu. Türk Akımı’nda birinci boru hattının Türkiye’ye, ikinci hattın ise Türkiye üzerinden Güney Avrupa pazarına ve piyasalarına gaz sağlamakla alakalı olacağını anlatan Albayrak, şöyle devam etti: “İkinci hattın gelişmeleri Avrupa piyasasıyla ilişkili bir husus. Biz Türkiye olarak üç gerekçe açısından bakıldığında Türk Akımı’na önemli bir proje olarak bakıyoruz. Proje bizim için win-win oldu, olumlu adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu. Aynı zamanda arz çeşitliliği açısından da önemli. Üçüncü olarak, bu proje Türkiye’nin ve bölgenin ilişkilerini pozitif etkileyecektir, önemlidir. Rus tarafıyla çok verimli toplantılar, başarılı müzakere süreçleri yürüttük. Bu çerçevede proje, Türkiye’nin Batı Hattı özelinde yaşanan muhtemel krizleri elimine etmesi için önemli.”

Türkiye’nin 60 yıllık hayaliydi

Bakan Albayrak, “Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir  yatırım hacmi ortaya çıkıyor. Elektrik iletim süreci reçetesini yazdığımız ve sıkı takip ederek önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Türkiye’nin gündeminden  düşüreceğimiz bir konu olarak kalacak. Akkuyu özelindeki yüzde 49’luk payın devredilmesi konusu sözleşmede hak olan bir durum. Rosatom şirketi ve Rus tarafından bununla alakalı yerli gruplarla görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var. Bölgenin en önemli ülkesi ve özellikle enerjiye bağımlı olan bir ülke olarak Türkiye nükleerden vazgeçemez. Nükleer enerji Türkiye’nin 60 yıllık hayali” dedi.


Vatan 



Haber Hürriyet 'te şöyle yer aldı;

UÇAK krizinin ardından Rusya ile başlayan “bahar” havası Meclis’e de yansıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın Moskova ziyareti öncesinde dün Meclis Dışişler Komisyonu’ndan Rusya ile imzalanan adli yardımlaşma, defin yerleri ve Türk Akım gaz boru hattı projesine ilişkin anlaşmalar geçirildi. Uçak krizinden bu yana ilk kez Rusya ile yapılmış bir uluslararası anlaşmanın görüşüldüğü komisyonda, Türk Akım anlaşması konusunda ise tartışma yaşandı. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’ye hiçbir avantaj sağlamayan bu projenin Rusya’ya bağımlılığı daha da arttıracağı eleştirisinde bulundu. AK Partililer, projenin Ruslar’ın Türkiye’ye bağımlılığını arttıracağını savunarak karşılık verirken, Akın da, “Bu anlaşma, uçak düşürme krizinden sonra Rusya ile arayı düzeltmek için verilen tavizlerden biri midir?” dedi. Akın, proje kapsamında Rusya’nın Türkiye’ye verdiği doğalgazda herhangi bir indirim öngörmemesini de eleştirdi.


Hürriyet 


Geri Dön