22 / 11 / 2024
fuzul

Türk Akımı'nın enerji güvenliği açısından stratejik önemi var!

Türk Akımı'nın enerji güvenliği açısından stratejik önemi var!

ORSAM Başkanı Kardaş: "Önemli olan Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılaması. Türk Akımı Projesi'nin enerji güvenliği açısından stratejik önemi var" dedi.




Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Şaban Kardaş, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamasının önemini vurgulayarak "Türk Akımı Projesi'nin enerji güvenliği açısından stratejik önemi var" dedi.


ORSAM'ın düzenlediği "Ortadoğu ve Kafkaslar'da Bölgesel Güvenliği Tehdit Eden Zorluklar ve Riskler: Dış Faktörler ve İç Çelişkiler" konulu uluslararası sempozyum, ikinci gün oturumlarıyla devam etti.


ORSAM Başkanı Kardaş, "Türkiye'nin dış politikası: bölgesel düzeyde ve dünya politik sisteminde ulusal çıkarların uygulanması" konulu oturumda, Türkiye'nin birinci önceliğinin enerji projelerinde enerji arzını temin etmek olduğunu söyledi.


Rusya ile Ukrayna arasında yaşanacak bir krizden kaynaklı kesintinin Türkiye'yi de etkileyeceğini belirten Kardaş, "Önemli olan Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılaması. Türk Akımı Projesi'nin enerji güvenliği açısından stratejik önemi var" ifadesini kullandı.


Arz güvenliğinin ve kışın ihtiyaç duyulan gaz arzının sağlanması gerektiğinin altını çizen Kardaş, Türkiye'de tüketilen gazın yüzde 40'tan fazlasının Rusya'dan geldiğini hatırlattı. Kardaş, Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak farklı roller üstlenebileceğini belirterek "Bir ülke bölgesel bir güçse aktif bir oyuncu olmaya çalışır ve bunu bölgesel bir düzen oluşturarak yapmaya çalışır" diye konuştu.


"Türk Akımı fikri bir reaksiyon olarak ortaya çıktı"


St. Petersburg Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Aleksandr Sotnichenko, Türkiye ile Rusya arasında 2014'te imzalanan Türk Akımı Projesi fikrinin bir reaksiyon olarak ortaya çıktığını söyleyerek "Projenin Türkiye için son derece karlı olduğunu düşünüyorum" dedi. 


Türk Akımı Projesi'nin ilk etabının inşasına ilişkin anlaşmanın Moskova ile  Ankara  arasındaki ilişkilerde çok özel bir güvenin işareti olduğu dile getiren Sotnichenko, "Rusya bu nedenle doğalgaz transit ülkesi ve boru hattının güvenliğini sağlayacak ülke olarak Türkiye'ye güven duyuyor" diye konuştu.


Sotnichenko, geçiş hatlarının güvenliğine dikkati çekerek Rusya'dan gelip Batı'ya akacak gazın Ukrayna üzerinden geçmesinin güvenilir bir süreç olmadığını söyledi. Proje sayesinde Türkiye'nin önemli bir geçiş ülkesi haline geleceğini ve Rusya'dan gelen gazın Batı'ya ulaşabileceğini kaydeden Sotnichenko, Rusya'nın karşısında olan bazı güçlerin Türkiye'yi bu projeden vazgeçirmek isteyebileceğini, Türkiye'den bağımsız bir dış politika üretmesinin beklendiğini ifade etti.


"Türk Akımı, ilişkilerde yeni ufuklar açabilir"


Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Başkanı Hasan Selim Özerten de Türk Akımı Projesi'nin Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştireceğine işaret ederek "Türk Akımı, iki ülke ilişkilerinde yeni ufuklar açabilir" dedi.


Özerten, Rusya'nın tedarikçi, Türkiye'nin tüketici olmasının ötesinde proje sayesinde Rusya'dan gelen gazın Türkiye üzerinden Batı'ya ulaştırılmasının söz konusu olduğunu vurguladı.


Sempozyumun diğer oturumlarında bölgesel çatışmaların çözümünde uluslararası işbirliği, Kırım'da uluslararası kültür ve tarih turizminin gelişimi, Ukrayna krizinin bölgesel güvenliğe etkisi gibi konular tartışıldı. Rusya, Ukrayna, Kırım, Gürcistan, Azerbaycan ve İranlı araştırmacı ve akademisyenlerin de katıldığı sempozyumda bölgedeki sorunlar ve güncel meseleler ele alındı.


AA


Geri Dön