18 / 05 / 2024

Türk çimentosuna kanserojen suçlaması

Türk çimentosuna kanserojen suçlaması

Bulgaristan Çimento Sanayisi Birliği, Türkiye'den Bulgaristan'a ihraç edilen çimentoda bulunan kanserojen maddelerin kabul edilenin çok üzerinde olduğunu öne sürdü



Birlik Başkanı Vladimir Stariradev, devlet BTA haber ajansı binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'den gelen çimentonun işçilerin sağlığı için tehlikeli olduğunu, aynı şekilde binaların hazır olmasından sonra da kullananlar için tehdit oluşturduğunu öne sürdü. Yılbaşından bu yana Türkiye'den Bulgaristan'a yönelik yoğun bir ihracat gözlendiğini kaydeden Stariradev, haftalık yaklaşık 10 bin ton çimento getirildiğini vurguladı. 13 Türk şirketinin Bulgaristan'a çimento ihracatı yaptığını hatırlatan Stariradev, kanserojen çimentoların genelde güney Bulgaristan'ın Yambol ve Kırcaali bölgelerine getirildiğini söyledi.

Çimento Sanayisi Birliği'nin bağımsız Bulgar ve yabancı laboratuvarlara Türkiye'den gelen çimentolardan örnekler incelettiğini ifade eden Stariradev, Krom 6 maddesinin standartlardan 5 ila 60 katı daha fazla olduğunun tespit edildiğini dile getirdi. Stariradev, yaptığı açıklamada, Türk çimentosunun birçok Avrupa ve Bulgar kalite standardına uymadığını ve paketleme sırasında çuvalların üstüne gereken işaretlerin konulmadığını ileri sürdü. Stariradev, kendilerini endişelendiren bir başka konunun da Türk üreticilere ürünlerinin standartlara uygun olup olmadığı konusundaki sertifikaların Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından verildiğini, bu birliğin de bağımsız olmadığını savundu.

Bugünkü Bulgar basını, konunun Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Bilyana Raeva aracılığıyla Brüksel'e iletileceğini yazdı. Raeva ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk çimentosunun ülkeye ithalatının yasaklanması için Avrupa kurumları nezdinde girişimlerde bulunacağını söyledi.

Bulgaristan'da çimento üreticileri Türkiye'den ithal edilen çimentonun kansere yol açtığını savunurken, Türk üreticilerden şimdilik herhangi bir açıklama gelmedi. Bulgaristan basını, ülkedeki üreticilerin Türk çimentosunun kansere yol açtığı yönündeki savlarını manşetlere taşımaya devam ediyor. Son olarak Monitor gazetesi manşetten, inşaatların Türk kanserojen çimentosuyla yapıldığını duyurdu.

Ekonomik kriz nedeniyle Bulgaristan'da inşaat sektörü durma noktasına geldi. Ülkede üretilen çimentodan çok daha ucuz olan ithal Türk çimentosuna artan rağbet, çimento sanayisini endişelendirmeye devam ediyor. Bulgaristan genelindeki çimento üretiminin büyük bir bölümü yabancıların elinde bulunuyor. 1998 yılındaki özelleştirme sırasında sektörün en önemli fabrikaları İtalyan 'İtalcementi Group', Alman 'Holcim' ve Yunan 'Titan' şirketlerine satıldı.


Geri Dön