27 / 04 / 2024

Türk demiri, inşaat demirinde dünya markası!

Türk demiri, inşaat demirinde dünya markası!

Atakaş Grup'un başkanı Recep Atakaş, inşaat sektörünün dünya genelinde durmasıyla birlikte özellikle yuvarlak inşaat demiri üreten firmaların büyük sıkıntı yaşadığını anlattı. Akataş, Türk demirinin inşaat demirinde dünyada bir marka haline geldiğini söyledi. 



700 bin ton kapasiteyle çalışan Atakaş Grup, 100 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasiteyi 1.1 milyon ton seviyesine çıkaracak. Yatırımı 2021’de tamamlamayı hedefleyen şirket, 400 kişilik de yeni istihdam sağlayacak.

Atakaş Grup'un başkanı Recep Atakaş, Dünya Gazetesi'nin  Adana  temsilcileri Selçuk Altun ve Gülsüm Erdem Emen’e, sektörle ilgili görüşlerini ve şirketlerinin hedeflerini açıkladı.

2017'de yatırımlarına bir yenisini ekleyen Atakaş, İskenderun'da Atakaş Liman İşletmesine başladı. Limanın yıllık 10 milyon ton yük elleçleme potansiyeli bulunuyor.

“Kapasite artışını 2021 bitmeden tamamlarız”

Gelecekle ilgili planlarını ve demir çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu anlatan Recep Atakaş, ilk olarak tam kapasite çalışan tesisin kapasitesini artıracaklarından bahsetti. Atakaş, yatırım kapsamında şu ifadeleri kullandı: “Kapasitemizi 1.1 milyon tona çıkaracağız. Bu yüzde 50’den fazla artış anlamına geliyor. Bu yatırım için ilk adımı atmış, ama pandemi nedeniyle biraz beklemeye geçmiştik. Şu anda yeniden harekete geçiyoruz. Soğuk haddelemede en önemli işlemlerden birisi asitlemedir. Asitleme kapasitemizin 400 bin tonu boşta. Yani 1.1 milyon ton asitleme yapabilir durumdayız. Diğer taraftan ek tesislerimiz yapılmış durumda. Bundan dolayı daha az bir yatırımla bu kapasiteye ulaşacağız. Yatırım için toprak, bina, yan tesisler ve asitleme hazır diyebilirim. Geri kalan tutar da yaklaşık 100 milyon dolar olacak. Şu anda fabrikada 550 kişi çalışıyor. Bu yatırımın devreye girmesiyle birlikte 950 civarında bir istihdama ulaşmış olacağız. Yatırımı, yeni bir sıkıntı çıkmaması halinde önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.”

Üretimin yüzde 60’a yakınını ihraç ettiklerini paylaşan Recep Atakaş, ABD vergi koymadan önce en çok ihracatı bu ülkeye yaptıklarını, şimdiyse ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine, daha sonra da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gerçekleştirdiklerinden bahsetti.

“Türk demiri dünyada marka oldu”

ABD vergi uygulamaları ve pandeminin ekonomik etkileri sebebiyle 2020 yılının çelik üreticisi açısından hem iç piyasada hem de yurt dışında oldukça sıkıntılı geçtiğinden bahseden Recep Atakaş, inşaat sektörünün dünya genelinde durmasıyla birlikte özellikle yuvarlak inşaat demiri üreten firmaların büyük sıkıntı yaşandığından bahsetti. Bu durum karşısında, Türk demirinin, gerek sıcak ve soğuk sac, gerekse de inşaat demirinde dünyada bir marka haline geldiğini ve kabul gören bir ürün olduğunu vurgulayandan bahseden Atakaş, “Türk inşaat demiri, galvanizli Türk sacı dediğiniz zaman herkes bunu sorgulamadan alıyor. Kalite sorgulamasında ABD, Avrupa ülkeleri ve İsrail önde gelir. Bunların yaptığı kalite sorgulamalarında Türk çeliğinde hiçbir zaman bir sorun yaşandığını görmedik. Umarım en kısa zamanda hem bu salgın biter hem de ilişkiler normalleşir ve Türk çelik üreticisi bu sıkıntıları atlatır” dedi.


Geri Dön