27 / 04 / 2024

Türk halkının gelirinin yüzde 25'i konuta gidiyor!

Türk halkının gelirinin yüzde 25'i konuta gidiyor!

Gelişen Tüketici Anketi 2017 yayınladı. Raporda, Türk halkının gelirinin yüzde 25'inden fazlasını konut giderlerine harcadığı tespit edildi.



Finans devi Credit Suisse'in araştırma enstitüsü tarafından yayımlanan “Gelişen Tüketici Anketi 2017” raporu yayınlandı.


Credit Suisse ile araştırma kuruluşu Nielsen uzmanlarının gözetiminde, 8 ülkede 14 bin kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelere dayanan çalışmanın öncelikli tespiti, gelişen piyasalarda orta sınıfların genişlemesinin sanılandan daha hızlı olduğu yönünde. Son 3 yılda yüzde 10 artan orta gelirli aile nüfusu 8 ülkede 1.25 milyar kişiye ulaşırken, tüketici kültürü hızla gelişti.


Ana madde ticaretine dayalı Rusya, Güney Afrika ve Brezilya'da tüketiciler üzerindeki baskı azalırken, Türkiye'de terör olayları, darbe girişimi ve siyasi belirsizlik nedeniyle; Meksika'da ise ABD'de göçmen karşıtı ve korumacı söylemiyle Donald Trump'ın iktidara gelmesiyle tüketici güveni zayıfladı. Türkiye'de 2015 yılında hanehalkı gelirinin son 12 ay içinde arttığını söyleyenler ile azaldığını belirtenler arasındaki fark yalnızca yüzde 1 iken, 2016'da azaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 55'e çıktı, arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 45'e indi. Yani yoksullaşanlar ile zenginleşenler arasındaki makas açıldı.


YÜZDE 25'İ KONUTA GİDİYOR

Brezilya, Meksika ve Rusya'da toplumsal eşitsizlik nedeniyle bu makasın daha geniş olmasına rağmen, hiçbir ülkede tüketici güveni Türkiye'deki kadar düşmedi. Hanehalkı gelirinin önümüzdeki 12 ay içinde artmasını bekleyenlerin oranı 2015'te yüzde 57 iken, 2016'da yüzde 46'ya düştü. 12 ay içinde hanehalkı gelirinde azalış bekleyenlerin oranı ise 1 yıl içinde yüzde 43'ten yüzde 54'e çıktı.


Türk halkının gelirinin yüzde 25'inden fazlasını konut giderlerine harcadığı tespit edilirken, yüzde 55'i tasarruf yapacak kadar gelir elde edemediğini belirtti. Raporda, çoğu ithalata dayalı olan araba, akıllı telefon ve kozmetik ürünlerinin fiyat artışının 2017'de yüksek olmasının beklendiği belirtilerek, “Bu kalemlerin bazılarının satın alınması, döviz fiyatındaki artış beklentisi nedeniyle öne çekilerek 2016 sonunda gerçekleşti” denildi.



Sözcü




Geri Dön