18 / 05 / 2024

TÜRK-İŞ verileri açıkladı! Asgari ücret sınırına yaklaştı

TÜRK-İŞ verileri açıkladı! Asgari ücret sınırına yaklaştı

TÜRK-İŞ 2022 Aralık açlık sınırı rakamlarını açıkladı. TÜRK-İŞ'in 2022 son ayına göre açlık sınırı 8 bin 130 TL'ye, yoksulluk sınırı da 26 bin 483 TL'ye çıktı.



GÜNLÜK HARCAMA 136 TL’DEN 271 TL’YE YÜKSELDİ

Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre; “Vatandaş, geçtiğimiz aya göre  yüzde 138 olan ve baz etkisi ile 39 puan azalan senelik gıda enflasyonuna bakmıyor,  cebinden çıkan ekstra harcamaya bakıyor” ifadeleri kullanıldı.

“Çünkü artık pahalılık ve zamlar gündelik yaşamın bir ögesi haline gelmiştir” denilen açıklamada, “Günde 136 TL gıda harcama yapması gereken dört kişilik aile 1 sene sonra  271 TL yapmak zorunda kalmaktadır.  Haneye giren toplam akarı bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları azaltmak ya da mecburi harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalmaktadır” şeklinde konuşuldu.

TÜRK-İŞ verileri açıkladı! Asgari ücret sınırına yaklaştı

‘ÇOCUKLAR BESLENME SIKINTISI ÇEKİYOR’

Türk-İş, yapmış olduğu yazılı açıklamada ayrıca, çocukların son yıllarda sağlıklı gıda alaması konusunda sıkıntı çektiğine de vurgu yaptı.

Açıklamada, “Türkiye'de çocuklarına beslenmesi için gıda koymaya ekonomik durumu yetmeyen aileler, okul kantinlerindeki yiyecekleri satın almakta zorlanan çocuklar, marketlerde bebek mamalarına konulan alarmlar ve çocuk ürünlerinde gerçekleşen polisiye vakalar bunu doğrular niteliktedir” denildi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Araştırmada ayrıca, aralık ayında en çok zam gelen ürünler de açıklandı. Buna göre, süt, yoğurt, peynir fiyatlarının yine yükseldiği belirtildi ve bu grupta en yüksek aylık artışın yüzde 7 ile yoğurtta olduğu belirtildi.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; ortalama dana eti fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 yükseldi.

MAKARNA VE PİRİNÇ


Beyaz etlerden tavuk ve balıkta fiyat yükselmesi de yüzde 10 oldu. Bakliyatlardan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 5 yükselirken kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 10 düştü, yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı hafif bir artış gösterdi.  Peynir ve yoğurt fiyatları son 1 yılda yüzde 100'den fazla arttı.

Ekmek ve tahıllar grubunda ise, pirinçte ve irmikte uygulanan zam aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 civarında gerçekleşti. Makarna ve pirinç 1 sene içinde yüzde 100'den  fazla yükseldi.

2022'nin son fırsatı! Casper VIA F30 Plus tablet kapış kapış gidiyor... 30 Aralık fiyat listesi

Carrefour'dan 2022'ye yakışır kampanya! HP bilgisayarda %9 indirim! 30 Aralık fiyat listesi

A101 bombayı patlattı! Kaçırırsanız çok üzülürsünüz.. fiyatlarda büyük düşüş! 30 Aralık fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön