23 / 12 / 2024

Türk mobilya ihracatı 885 milyon 487 bin 440 dolara ulaştı!

 Türk mobilya ihracatı 885 milyon 487 bin 440 dolara ulaştı!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, “2012 yılının ilk 6 ayında Türk mobilya ihracatı 885 milyon 487 bin 440 dolara ulaştı"dedi



MOSDER Başkanı Davulcuoğlu  yaptığı açıklamada mobilya sektörünün iç pazardaki iş hacminin 2011 yılında yüzde 30 büyüyerek 9 milyar dolara ulaştığını, sektörde 2012 yılı için de iç pazarda yüzde 10'luk bir büyüme beklentisi içinde olduklarını belirtti.


Türk mobilyacıları olarak son iki yıldır ihracatta üst üste yüzde 20 reel büyüme sağladıklarını kaydeden Davulcuoğlu, “2012 içinde yine yüzde 20 büyüme ile 2 milyar dolar sınırını geçmeyi hedefliyoruz. Bu ivme sayesinde, MOSDER'in çalışmaları ve sektörümüzün dinamizmi ile 5 yıl içinde, 3 milyar dolar sınırını geçerek ABD'nin ardından 7'nci sıraya oturmayı öngörüyoruz” dedi.


Mobilya sektörünün yan sanayileri ile birlikte yaklaşık 500 bin kişiyi istihdam sağladığını kaydeden Davulcuoğlu, sektörün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa (İnegöl) ve Kayseri'de yoğun olduğuna dikkati çekerek, en fazla bu bölgelerde kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.


Davulcuoğlu, Türkiye'nin adeta bir mobilya üretim ülkesi olduğunu kaydederek, dünyada marka olmuş mobilya ülkeleri ile kalite, fiyat, teknoloji ve tasarım alanlarında rekabetinin her geçen gün arttığına işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:


“Türk mobilya sektörü, günden güne gelişen sanayisi ve artan Ar-Ge çalışmaları sonucu, dış ülkelere de açılarak Türk mobilyasını hız kesmeden en iyi şekliyle tanıtmayı misyon edinmiş durumda. Bu amaçla çalışmalarını sürdüren Türk mobilya sanayicileri, emeklerinin karşılığını da artan ihracat rakamları ile alıyor. 2012 yılının ilk 6 ayında Türk mobilya ihracatı 885 milyon 487 bin 440 dolara ulaşarak 2011 yılının ilk 6 ayına göre yüzde 18'lik bir artış gerçekleşirken, ithalat rakamlarında yüzde 11'lik bir gerileme kaydedildi.”


-Mobilyacılar sorunlarını dile getirdi


MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davulcuoğlu ve Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MASKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Munis Tezbaşaran sektörde karşılaşılan zorluklar hakkında da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.


MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davulcuoğlu, mobilya ihracatında ihracatçıları zorlayan en önemli konunun uzun süredir navlun ücretleri olduğunu belirtti. Mobilya sanayinin, devletten navlun desteğini alması durumunda ihracat gücünü daha da arttırarak dünya mobilya liderleri arasına girmesi öngördüklerini ifade eden Davulcuoğlu, “Mobilyanın hacimli bir ürün olmasıyla birçok ülkeye gönderim, konteynere yüklenen ürün maliyeti ile konteyner başına düşen navlun maliyetlerini başa baş geliyor. Bunun mobilya ihracatını olumsuz yönde etkilediğini belirten mobilya sanayicileri, bu anlamda devletten destek bekliyor” dedi.


MASKDER Yönetim Kurulu Başkanı Tezbaşaran da, 2011'de yakaladıkları hızlı büyümeyi sürdürmekte zorlandıklarını ifade ederek, “Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntı, komşu ülkelerdeki siyasi gelişmeler, konut üretim sektöründeki yavaşlama ve Çin'den ithal edilen ürünlerin farklı ülkeleriden ithal ediliyormuş gibi gösterilmesiyle oluşan haksız rekabet nedenleriyle mobilya sektörü büyümede sıkıntı yaşıyor” dedi. Çin malı mobilya ürünlerinin hem mobilya sektöründe hem de mobilya aksesuarları sektöründe yerli üreticileri sekteye uğrattığını kaydeden Tezbaşaran, bu konuda ek önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.Hürriyet 


Geri Dön