30 / 04 / 2024

Türk müteahhitler için Malta yeni fırsat kapısı oldu!

Türk müteahhitler için Malta yeni fırsat kapısı oldu!

Afrika’yı fethe hazırlanan Türk firmalarına, “Malta’dan girin” çağrısı geldi. Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, “AB üyesi olduğu için gümrük avantajı var” diye açıklama yaptı. 



Afrika pazarından daha fazla pay almayı amaçlayan, hatta buna dönük girişimleri hükümetin 100 günlük eylem planına da koyan Türkiye’ye yeni bir öneri geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, Malta’da kurulacak bir serbest bölgeden Türk ürünlerinin Afrika’ya girişinin çok daha kolay ve çok daha az maliyetli olacağını ifade etti. 

Milliyet Gazetesi'nden Ebru Sungur'un haberine göre Malta’nın AB üyesi olduğunu ve AB’nin de Afrika ülkeleriyle gümrüksüz ticaret başta olmak üzere pek çok anlaşmasının olduğunu dile getiren Çakmak, “Türk ürünlerinin kısmi işlem yapılarak ‘Made in Malta’ menşeiyle Afrika’ya ihracatının gerçekleştirilmesi durumunda Afrika’daki yüzde 40 - 60 arasındaki gümrük duvarları Türk firmaları için yüzde 20-30 seviyelerine çekilmiş olur” dedi.

AB fonlarıyla gerek altyapı yatırımlarının gerekse kentsel dönüşümün hız kazandığı Malta’da neredeyse her sokakta bir inşaat var. Bu da Türk müteahhitler için bir fırsat. Nitekim Ayhanlar Holding, adada bir yol projesini yürütüyor. Global Holding’in kruvaziyer limanına ortak olduğu, Yıldırım Holding’in ise ticari limanı işlettiği Malta’da gündemdeki büyük projeler arasında yat limanı, bilişim merkezi, yeni bir havalimanı ve Malta ile Gozo adaları arasına tünel inşa etmek yer alıyor.

Halis Ali Çakmak, “Malta, AB’nin gözünde ayrıcalıklı bir yer, adaya özel izinler veriliyor” diye konuştu.

Türk müteahhitler için Malta yeni fırsat kapısı oldu!

650 bin euro’luk fon yatırımı ve 350 bin euro’luk gayrimenkul alımıyla Malta vatandaşı olunabiliyor. 700 civarında Türk de böyle yapmış. 600’e yakın şirketin de Türk ortağı var. Türkiye’den Malta’ya bu yılın ilk 8 ayında 213 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 21 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.
 


Geri Dön