21 / 12 / 2024

Türk müteahhitler Libya'da ilişkilerin düzelmesini bekliyor!

Türk müteahhitler Libya'da ilişkilerin düzelmesini bekliyor!

Libya’da iki farklı hükümetin ortaya çıkmasından en çok Türk şirketleri olumsuz etkilendi ancak Birleşmiş Milletler’in arabuluculuk çalışmaları ülkede istikrar için yeni bir umut doğurdu.



Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinden sonra meydana gelen istikrarsızlık sonrası ülkede iki farklı hükümet ortaya çıktı ve iç çatışmalar yaşanmaya başladı. Bu durum da en çok Türk şirketlerini etkiledi. Müteahhitlikte önemli projelere imza atan Türk şirketleri 1 milyar dolarlık makine parkurlarını ve 4.5 milyar dolarlık alacaklarını bırakarak Libya’dan çıkmak zorunda kaldı. En son, Tobruk Hükümeti’nin Türk şirketlerinden ülkeyi terk etmesini istemesinin ardından gözler yeniden Libya’ya çevrildi. 


Libya’daki son gelişmeler hakkında DÜNYA’ya konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, Türk şirketlerine beyan edilen deklarasyonun yerinde durduğunu, geçen süre içerisinde ise herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi. Takla, “Karşı taraf işlem yapmadı. Belki ağır kaçacak ama bir tehditti o. Ama o tehdidin fiile dönüştüğünü görmedik. Bu işin bir tarafı. Öbür tarafta da bizim gittiğimiz geldiğimiz var mı? O da yok. Ticaret hemen hemen yok. THY çalışmıyor” dedi. 


Pozitif gelişmeler yaşanıyor 

Türkiye ve Libya arasındaki ilişkilerin düzelebileceğini anlatan Takla, Libya’nın müşterek bir hükümet kurma çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Birleşmiş Milletler’in (BM) organizasyonu altında Libya’da görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Takla, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan son görüşmelerde BM’nin koyduğu programı her iki tarafın da kabul ettiği söyleniyor. Bu, bir başbakan, iki başbakan yardımcısı şeklinde olabilir. Mutabık kaldıkları bir sistem üzerine devam ediyor ve önümüzdeki günlerde tekrar bir tur yapılıp yeni hükümetin teşkil edilmesi bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse, olaylar rayına girer. Kurulacak olan hükümetin altının ne kadar dolu olacağı, organizasyona ne kadar hakim olacağı, işin ikinci kısmı. Bütün bunlar pozitif gelişmelerdir. Bir istikrar olur ve bunun bize de yansıması olur. Eğer bu çatışmalar durdurulabilirse, THY’nin uçuşları başlarsa, oradaki işler de başlayabilir. Daha önce yapılan ihracatın önemli bir kısmı, zaten orada yapılan inşaat işlerinin malzemeleri. Bunlar tekrar devreye girecek diye bekliyoruz.” 


İhracat yasaklanmadı 


Geçtiğimiz yıllara oranla ihracatın düşük seviyede kaldığını söyleyen Takla, “İhracat yok gibi diyoruz ancak Libya’ya ihracat yasaklanmadı. Böyle birşey yok. Oraya ulaşım ve oradaki ticari faaliyetler o kadar düşük seviyede ki... Gıda, ilaç, elektrik malzemeleri gibi çok sınırlı bir ihracat var şu an” dedi. 


Libya’daki IŞİD görüntülerinin abartıldığını anlatan Takla, “Benim tanıdığım kadarıyla yapı itibariyle Libyalılar böyle insanlar değil. Boşlukta, işsizlikten dolayı taraftar topladılar” diye konuştu.



Dünya


Geri Dön