07 / 05 / 2024

Türk müteahhitler yurt dışında 5 ayda tam 6,5 milyar dolarlık iş üstlendi!

Türk müteahhitler yurt dışında 5 ayda tam 6,5 milyar dolarlık iş üstlendi!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türk müteahhitlik sektörünün ocak-mayıs 2023 döneminde yurt dışında üstlendiği proje tutarı 6,5 milyar dolar şeklinde oldu.



Rusya ve Türkmenistan ilk sıralarda

Aktarılan detaylara göre, müteahhitlik firmaları tarafından 1972'den bugüne kadar yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20,4'lük payla ilk sırada yer aldı. Ayrıca söz konusu ülkede bugüne kadar 97,9 milyar dolarlık proje gerçekleştirildi.

Paylaşılan bilgilere göre, Rusya'yı yüzde 10,6'lık payla Türkmenistan izledi. Ayrıca bu ülkede üstlenilmiş olan projelerin tutarı 50,8 milyar dolar oldu. Irak yüzde 6,9'luk pay ve üstlenilen 33,1 milyar dolarlık projeyle 3. sırada yer alırken, bu ülkeleri, Libya ve Kazakistan takip etti.

Müteahhitlik sektörünün daha fazla pay almak amacıyla odaklandığı Suudi Arabistan pazarı da yüzde 5,2'lik pay ve 24,9 milyar dolarlık proje bedeliyle ön plana çıktı.

Ayrıca bugüne kadar en çok proje üstlenilmiş olan alanlara bakıldığında konut projelerinin yüzde 13,9'luk payla ilk sırada yer aldığı belirtildi. Söz konusu projelerin bedeli ise 66,6 milyar dolar oldu.

Türk müteahhitler yurt dışında 5 ayda tam 6,5 milyar dolarlık iş üstlendi!

Ayrıca konut projelerini yüzde 13,5'lik pay ve 64,7 milyar dolarlık proje bedeliyle kara yolları, tünel ve köprüler izledi.

Yine aktarılan detaylara göre, enerji sektörü yüzde 8,5'lik payla yurt dışında üstlenilmiş olan işlerde 3. sırada yer aldı. Bu sektörün bugüne kadar üstlenmiş olduğu proje tutarı 40,5 milyar doları da geçti.

Yine paylaşılan bilgilere göre, Türk müteahhitler, bugüne kadar yurt dışında 34,7 milyar dolarlık ticaret merkezi ve 30,7 milyar dolarlık havalimanı projesi üstlendi.​​​​​

Uluslararası rekabet

Diğer bir yandan, ENR dergisinin geçen bir senede üstlenilmiş olan uluslararası projelerin toplam bedeli üzerinden her sene belirlediği dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasını gösteren listede Türkiye, 2003'te yalnızca 8 müteahhitlik firmasıyla yer alırken 2022 yılında 42 firmayla boy gösterdi. Derginin 2022 yılı sayısındaki bu firmalardan 8'i söz konusu listede ilk 100 firma arasında kendine yer buldu, ayrıca 2 Türk firması da ilk 50'ye girdi. Türkiye, firma sayısı itibarıyla Çin'den sonra listede 2. sırada yer alıyor.

Konut almak isteyenlerin yüzde 59'u planlarını seçim sonrasına bıraktı!

İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!

Yabancılara konut satışı seçim sonrasında hareketlendi: 1.5 milyar dolarlık bekleyen talep Türkiye'ye gelecek! 


Geri Dön