17 / 05 / 2024

Türk müteahhitlerin yeni gözdesi Londra!

Türk müteahhitlerin yeni gözdesi Londra!

İrlandanın batık varlıklarını yöneten Ulusal Varlık Yönetim Ajansının Canary Warfteki gayrimenkul portföyü ile Ağaoğlundan sonra Fiba, MNG ve Kayalar Grubu da ilgileniyor...



Yatırımcı Kerem Yavuzarslan, eskiden gemilerin yük boşalttığı kanalın çevresinde konuşlanan Londra finans merkezi Canary Warfta fırsat kolluyor.

Londra
Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlunun Londradaki gayrimenkul projesini araştırırken beni harekete geçiren cümleyi bir işadamı kurmuştu: Londrada bina yapacak arsa bulmak çok zor. Böyle bir arsanın Ağaoğluna teklif edilmesi büyük şans.
Evet... Ağaoğluna bu arsayı kim teklif etmişti
Bu sorunun yanıtını bulmak için Ağaoğlunun otel, rezidans ve ofis alanlarından oluşan 3.600 metrekare üzerinde 77 bin metrekarelik inşaat alanı bulunan, Londranın Maslakı diyebileceğim Canary Wharfe gitmem yeterli oldu.
Citi, JP Morgan, Barkley gibi finans kurumlarının merkezlerinin bulunduğu ve 500 metre yarı çapında 95 bin kişinin çalıştığı Canary Warf bölgesini mesken edinen, Katrin Properties (KPL) şirketinin sahibi Kerem Yavuzarslan ile buluştum.
Yavuzarslan tekstil, inşaat ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteriyor. Canary Warf bölgesinde 150 kiracısı bulunan ve eski yapıları satın alıp, 3-4 katlı yeni binalar inşa eden Yavuzarslan, arsanın hikayesini anlattı.

Batık İrlanda malları
Ağaoğluna arsayı Antalyada inşaatçılık yapan ve Londrada arsa alımı için üç yıl önce Tayla Costruction şirketini kuran Hayri Ayken pazarladı. Aykenin sattığı hisseler Yavuzarslana aitti.
Ayken bu arsayı Canary Warfda çok sayıda gayrimenkul yatırım projesi geliştiren Ballymoreun hisselerine el koyan National Asset Management Agencyden (NAMA - Ulusal Varlık Yönetimi Ajansı) satın almıştı. NAMAyı İngiltere, İskoçya, Galler ile birlikte Birleşik Krallığa bağlı 4 ülkeden biri olan Kuzey İrlandanın TMSFsi olarak nitelendirebiliriz.
Küresel finans krizinde Ballymoreun kredi borçlarını taşıyan batık İrlanda bankası NAMAya geçmişti.
Ballymorea maliyeti 30 milyon sterlinl olarak gösterilen arsa, NAMA tarafından 13.5 milyon sterline Aykene satıldı. Yavuzarslan bu aşamadan sonra Ayken ile ortak oldu. NAMA arsa değerinin yüzde 5ini peşin alıyor, kalan bedelin ödenmesi için de 18 ay vade veriyordu.

Ortaklar vade bitmeden arsayı değerlendirecek finansman olanaklarını araştırırken, bu projeyi yapabilecek bir firma arayışına girdiler ve Ağaoğlunu buldular. Ağaoğlunun inşaata başlamak için önünde 15 ayı bulunuyor.
Ağaoğlunun ilk sorusu Kazmayı ne zaman vurabiliriz oldu. Aldığı yanıt En kısa sürede olunca da süreç işlemeye başladı. Zira Ballymore tüm planları çıkarmıştı.
Ağaoğlu parayı verip, yatırımın tümünü üstlendi. Projeyi kendi ekibi ile güncelleyerek 30-60-80 metrekarelik daireler planlayan ve metrekaresini 8 ile 10 bin pound arasında satacağını söyleyen Ağaoğlu, My World konseptini Londraya getiriyoruz demişti.

Başkan cami istedi
Ağaoğlu, Canary Warf bölgesindeki arsa projeleri ile ilgili olarak, 30-31 Mart arasında düzenlenen Turkey with Gown konferansı için geldiği Londrada görüşmeler yaptı. Canary Warfın bağlı olduğu Tower Hamlets belediyesinin Müslüman lideri Luftur Rahman ile görüştü. Rahman, Ağaoğlundan cami yapmasını istedi. Rahmanın bölgesinde Bangladeş seçmenleri yaşıyor ve dolayısıyla belediye meclis üyelerinin çoğunu da onlar oluşturuyor. İngilterede kimi apartman katlarında olmak üzere 1600 kadar cami-mescit olmasına karşılık, Bangladeşin, Türkler ya da Pakistanlılar gibi mimarisi olan bir camisi bulunmuyor. Yerel yönetim, Ağaoğlunun projesine karşı, belediye vakfına maliyet fiyatlarıyla satılmak üzere 189 daire de istiyor. Bu daireler kamu görevlilerine satılacak. Bu noktada bir hatırlatma yapmayım: Türkiyede imar plan değişikliği ile ortaya çıkan kent rantı müteahhidin kasasına girerken, İngilterede yerel halkın refahına aktarılıyor.

Kaddafinin oğlu istemişti
Docklands olarak da anılan eskiden gemilerin yük boşalttığı Canary Warf bölgesinin simetrisinde bulunan ve Excel Fuar alanının yer aldığı yeni bir bölge de, gökdelen imarına açılıyor. Yavuzarslan burada da 44 katlı, 352 dairelik bir projeyi de satışa çıkardı. Belediye gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çekmek için buradan 10 yıl süre ile vergi almayacağını ilan etti.
Libyadaki kalkışmadan önce Kaddafinin oğullarının da Londrada gayrimenkul yatırımı yapmak için kendisi ile görüştüğünü belirten Yavuzarslan, görüşmemizin en kritik sözünü Canary Warftan ayrılırken söylüyor:
Türkiyedeki müteahhitler kaynayan Afrika kazanından çıkıp, Londrada ferah bir nefes alabilirler.
Çok iyimser bir öneri gibi duruyor ama neden gerçek olmasın
Neticede Natonun ayak bastığı Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki servetinin geleceği yer belli...
 
Türkiye ve Hong Kong ilgisi
Kerem Yavuzarslan, Canary Warfın en gözde bölgesinde Ağaoğlunun aldığı parselin dışında iki arsa pazarlıyor. Yine NAMAnın satışa çıkardığı, üzerine 67 katlı rezidansın yapılacağı 1.600 metrekarelik bir arsa. 435 daire ve 203 odalı otel yapılacak.
Bu arsa ile yalnızca Ağaoğlu ilgilenmiyor. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal ve Tahsin Kayanın sahibi olduğu Kayalar İnşaat ile görüşmeler sürdürülüyor.
Yavuzarslan İngilterenin birinci, Avrupanın ise ikinci yüksek katlı konutu olacak dediği projeyi Hong Konglu yatırımcılara da pazarlıyor.

 Yavuzarslan Yatırımcı yalnızca hangi aşamada konutları satacağına karar verecek. Fiyat buna göre oluşacak. Bu projelere Singapur, Hong Kong ve Çinden talep geliyor bilgisini veriyor.
Şu anda arsada City Pride adıyla çalışan bir bar bulunuyor. Yavuarslan, 435 dairelik rezidans projesinin mimarının dünyaca ünlü Lord Norman Foster olduğunun altını çiziyor.
İngilteredeki British Museumun büyük salonu ve ABDnin New York kentindeki Heart şirketinin genel merkezi de Foster imzası taşıyan ikon binalardan yalnızca ikisi...
Yavuzarslan bu arsanın İngilterenin en pahalı toprağı olduğunun altını çiziyor.
Batan Glan Kerim şirketi, bu arsa için 32 milyon pound ödemişti. Aynı arsa yarı parasına el değiştirdi. Bir düşünün finansal krizden önce bu binalar yapılsaydı, ortaya çıkan maliyetle bu daireler kaça gidecekti!

Milliyet/Serpil Yılmaz Sobe


Geri Dön