02 / 05 / 2024

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projeleri yarım trilyonu buldu!

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projeleri yarım trilyonu buldu!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hizmet ihracatının da en az ürün ihracatı kadar önem taşıdığını vurgulayarak, 2022’nin ilk 10 ayında 76,4 milyar dolarlık hizmet ihracatı yapıldığını bildirdi.



Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2022 yılını 17,8 milyar dolar proje büyüklüğüyle kapattığını ve projelerin toplam değerinin 471,7 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nce düzenlenen "2022 Yılı Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirmesi" programında bir konuşma yapan Bakan Mehmet Muş, hizmet ihracatının da mal ihracatı gibi önem taşıdığının altını çizdi.

HİZMET İHRACATI İLK 10 AYDA 61,4 MİLYAR DOLARI AŞTI

Hizmet ihracatının 2022 yılının 10 ayında 76,4 milyar dolar olarak bir önceki yılın 61,4 milyar dolar rakamını geçtiğini anlatan Muş, "Cumhuriyetimizin 100. yılında da inşallah mal ve hizmet ihracatımızda yeni başarılara imza atmak amacıyla Bakanlık olarak özel sektörümüzle durmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projeleri yarım trilyonu buldu!

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının dış ticaretteki bu yükselişin önemli aktörleri arasında bulunduğunu vurgulayan Bakan Muş, sektörün dünya inşaat pazarında en üst sıralara yükselmesi konusunun, kritik öncelikleri arasında bulunduğunu bildirdi.

 

PROJE YAPILAN ÜLKE SAYISI 133’E YÜKSELDİ

Bakan Muş, müteahhitlik sektörünün, yurt dışı pazarlarda birçok rakibi geride bıraktığını ve çok önemli bir konum elde ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz 2022 yılını 17,8 milyar dolar gibi ciddi bir toplam proje değeri büyüklüğüyle kapattı ve sektör, gücünü ve direncini bir kez daha ispatlamış oldu. Böylelikle üstlenilen toplam proje sayısı 11 bin 605'e, projelerin toplam değeri ise 471,7 milyar dolara çıktı. Dünya üzerinde proje hayata geçirdiğimiz ülke sayısı 2022 itibarıyla 133'e çıktı. Bu konuda hedefimiz, dünyada Türk müteahhidinin gitmediği, eser vermediği ülke kalmaması şeklindedir. Bölgesel olarak bakıldığında ise 2022 yılında proje büyüklüğü bakımından Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yüzde 37,6 ile yine birinci sırada yer aldı.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön