Türk mutfağının olmazsa olmazı 'soğan' fiyatları işte bu yüzden çıkıyormuş
Son zamanlarda yükselen soğan fiyatları ile alakalı Tarım Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Neredeyse soğansız yemeğin olmadığı Türk mutfağında yükselen soğan fiyatlarının nedenini merak ediliyordu.
Soğan yetiştirmek basittir: Toprağa bir delik açabilirseniz, küçük bir bitkiden soğan yetiştirebilirsiniz. Soğan çeşitlerimizin çoğu, çıplak köklü demetler halinde küçük fideler olarak satılmaktadır; her bitki, siz ektikten sonraki günler içinde büyümeye başlayacaktır.
Soğanlarınızı hemen dikemiyorsanız, bağlarını çıkarın ve dibinde 2 inçlik nemli toprak bulunan bir kovaya koyun. Dikmeye hazır olana kadar onları serin, aydınlık bir yerde ancak doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Güneşli bir bodrum idealdir
Kuru soğan, Türk mutfağında en çok tüketilen sebzelerden biridir. Birçok yemeğin ana malzemesi olan kuru soğan, hem verdiği lezzet ile hem de besin değeri çok olan bir sebzedir. Yemeklere verdiği tat ve aroma, onu Türkiye’de en çok kullanılan malzeme haline getirmiştir.
Birçok yemeğin içine salata ve mezelerde de sıkça kullanılan kuru soğanın, Türk mutfağındaki yeri bi hayli önemlidir. Ayrıca, sağlık anlamında da oldukça yararlı olan kuru soğan, pek çok hastalığa mani olması ile de etkilidir. Antioksidanlar ve flavonoidler bakımından zengin olan kuru soğan, kanser ve kalp hastalıklarının riskini azaltır.
Fakat, son zamanda kuru soğan ücretlerinin yükselmesi, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Yemeklerde devamlı kullanılan kuru soğanın ücretinin yüksek olması, ev hanımlarının mutfak giderlerinin yükseltirken vatandaşın bütçesini zorluyordu. Fakat, ücretlerin çok olmasına rağmen üreticinin kazancının düşük
olduğu söylendi. Bakanlık, bu durumun nedenleri içinde arz-talep dengesi, üretim maliyetleri, depolama ve dağıtım aşamalarındaki problemler ve aracıların yüksek kar marjları olduğunu açıkladı.
Türk mutfağının olmazsa olmazı 'soğan' fiyatları işte bu yüzden çıkıyormuş