24 / 12 / 2024

Türk turizmi 4.5 milyar dolar kayba uğrayacak!

Türk turizmi 4.5 milyar dolar kayba uğrayacak!

TÜROFED'in raporuna göre 1.5 milyon turist Türkiye'ye gelmeyecek. Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında yüzde 25-30 düşüş olabileceği bunun da yaklaşık 1-1.5 milyon turiste denk geldiği kaydedildi.



Ekonomik krizle boğuşan Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında yüzde 25-30 düşüş olabileceği bunun da yaklaşık 1-1.5 milyon turiste denk geldiği kaydedildi. Rusya’dan gelen turist sayısındaki azalmanın turizm gelirinde 4.5 milyar dolarlık kayba yol açacağı açıklandı. 


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan ‘2015 Turizm Raporu’na göre Türkiye’ye 2014’te gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 5.5 artışla 36.8 milyona çıktı. Raporda Almanya’dan gelen turist sayısının yüzde 4.1 artışla 5.2 milyona, ikinci sıradaki Rusya’dan gelen turist sayısının da yüzde 5 yükselişle 4.4 milyona ulaştığı belirtildi. Geçen yıl üçüncü sıraya yerleşen İngiltere’den gelen turist sayısı ise yüzde 3.6 artışla 2.6 milyona yükseldi. 2014’te en iyi performans yüzde 33 büyümeyle İran pazarında yaşanırken bu ülkeden gelen turist sayısı 1.6 milyona yaklaştı. Polonya pazarı da 2014’te yüzde 20 yükselişle dikkat çekti. Gerileme yaşayan pazarlar içinde Hollanda, Fransa, ABD, İtalya, İsveç, Ukrayna, Avusturya öne çıktı. En büyük gerileme yüzde 20 ile Norveç ve yüzde 13 ile Ukrayna pazarlarında gerçekleşti. 


Uçak biletine yüzde 20 zam 


Rusya ile sadece ticari değil, turizm alanında da son 10 yılda sürekli gelişmelerin yaşandığı belirtilen raporda, 2014’te Türkiye’ye gelen 36 milyon 837 bin 900 turistin 4 milyon 479 bin 49’unu Rus vatandaşlarının oluşturduğuna dikkat çekildi. 


Bu rakamın da toplam turist sayısının yüzde 12.16’sına karşılık geldiği anlatılan raporda, şu ifadeler kullanıldı: “Bu azımsanmayacak bir oran. Sonuçta Rusya Federasyonu, Türkiye’nin özellikle de Antalya bölgesinin sadece bu yıl değil son 10 yıldaki en önemli pazarlarından biri. Bir önceki yıla göre, 2014’te Rus turistlerin sayısında Antalya’da yüzde 5.4, ülke genelinde ise yüzde 4.9’luk artış gerçekleşmiştir. Bu artış oranlarının 2015’te de devam etmesi turizm sektöründeki piyasa oyuncularının en büyük temennisidir.” 

Raporda, “Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 25-30 bir azalma olacağı, bunun da yaklaşık 1-1.5 milyon Rus turistinin gelemeyeceği şeklinde yorumlanmaktadır. Sonuç olarak yaklaşık 1-2 milyar dolarlık bir kaybın ortaya çıkması olası görülmektedir. Turizmin çarpan etkisi ve diğer yan sektörleri etkileyeceği varsayımıyla kaybın 4.5 milyar dolara ulaşabileceği de göz ardı edilmemelidir” denildi. 


Petrol fiyatlarındaki düşüşün biletleri ucuzlatması beklenirken, Rusya’nın biletlere yüzde 15- 20 zam yaptığının da anımsatıldığı raporda, bu durumun da sektöre olumsuz yansıdığının altı çizildi. 


‘İsrail ile ilişkiler düzeltilmeli’ 


Rusya’da yaşanan krizin ortalama iki yıl süreceği vurgulanan raporda, turizm sektörüne destek verilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: “Yapılacak iki strateji yaklaşım söz konusu olabilir. Birincisi: Uzakdoğu ve Afrika gibi yeni pazarlar. En azından İsrail ile ilişkilerin düzelmesi, İran pazarına yapılacak yoğun tanıtım ve reklam çalışmaları sayesinde Rusya pazarındaki kayıplar nispeten telafi edilebilir. Hindistan ve Çin pazarında daha agresif çalışmalı ve bu pazar genişletmeli. Brezilya ve Arjantin bölgesinde tanıtımı yoğunlaştırmalı, ayrıca yıllarca ihmal edilen iç pazara yoğunluk vermek de bu bağlamda önemlidir. İkincisi de hükümetin turizm sektörüne yönelik vereceği teşvikler, destekler, fiyat indirimleri ve promosyonlarla bu sene en az kayıpla atlatılabilir. Devletin turizm sektörüne yönelik özel ve acil durumlarda uygulayabileceği teşvik ve destekler sektörün kıpırdanmasına yardımcı olacaktır.”


Sektör Eximbank desteği istiyor 


TÜROFED’in raporunda Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerinin, Eximbank ve benzeri kurumların sağlayacağı desteklerle ayakta kalmaları için gerekli önlemlerin alınması ve bu şirketlerin ellerindeki uçakların bir başka bölgeye yönlendirilmesinin önüne geçilmesi istendi. Raporda, konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Ülkemize gelen turistlerin yaklaşık yüzde 80’ini 5 tur operatörü getiriyor. Dolayısıyla tur operatörlerine yönelik birtakım destek ve teşvikler verilmelidir. Örneğin; uçak koltuk desteği, yakıt desteği, hava limanı vergisinin alınmaması, uçak kondu bedeliyle yer hizmetlerinin alınmaması gibi... Yalnız burada unutulmaması gereken husus bu tür önlemlerin gecikmeden, sezonun başlangıç noktası olan mart ayının sonuna kadar hızlı şeklinde alınması ve sürdürülebilir olmasıdır.”


Dünya


Geri Dön