Türk ve Kıbrıslı müteahhitlerden 100 milyar euroluk işbirliği!
Türkiye Müteahhitler Birliği ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Ada’da özellikle çözüm sonrası ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı...
TMB Başkanı Mithat Yenigün, Kıbrıs tarafından gelen işbirliği teklifini değerlendirdiklerini belirterek, “Üyelerimiz bugüne kadar 104 ülkede 322 milyar dolarlık iş yaptı. Bize hem coğrafi hem manevi olarak en yakın ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu. Kıbrıs’ta yapılacak 100 milyar Euro’luk iş var. Birikimimizi kardeş Kıbrıs’a yansıtmaktan büyük mutluluk duyacağız” dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) arasında yaklaşık bir yıldır devam eden görüşmeler iş birliği yapma kararıyla sonuçlandı. Görüşmeler ilk olarak KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ve heyetinin Ankara’da TMB’yi ziyaretiyle başladı. Kıbrıs sorununun siyasi çözümü için yıllardır sürdürülen görüşmelerde yeni bir döneme girildiği ve olumlu sonuçlanması beklendiğini vurgulayan Gürcafer, bu süreç sonucunda, Kıbrıs inşaat sektöründe önemli gelişmeler beklendiğini vurguladı. Bu çerçevede ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla TMB ile uzun vadeli bir işbirliği yapma önerisinde bulundu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile uzlaşmaya varılması halinde ortaya çıkacak gerek Maraş Bölgesi’nin, gerek diğer atıl kalmış tesisler ve tarihi eserlerin renovasyonu gibi birçok proje için yürütülebilecek işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalamayı amaçlandığı da vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı kabul etti
Bu çerçevede, iki örgüt arasında “Mutabakat Zaptı”nın imzalanmasını amacıyla TMB Başkanı Mithat Yenigün başkanlığındaki heyet KKTC'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. TMB heyeti ziyaret vesilesiyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu tarafından kabul edildi. Bu görüşmelerin ardından Merit Otelde, Maliye Bakanı Birikim Öztürk ve İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un da katılımıyla düzenlenen törende “Mutabakat Zaptı” imzalandı.
TMB Başkanı Mithat Yenigün, birlikte çalışma teklifini memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, “Türkiye Müteahhitler Birliği 141 üyesiyle Türkiye’deki altyapı işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışındaki işlerin yüzde 90’ını yapıyor. 1972 yılından beri 104 ülkede 322 milyar dolarlık iş yaptık. Bize hem coğrafi hem manevi olarak çok yakın bir ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu” dedi.
“Kıbrıs’ta turizm hamlesi yapılabilir”
Mutabakat çerçevesinde etkin bir işbirliği kurulacağına inandığını vurgulayan Yenigün şöyle konuştu:“Umuyoruz ki Kıbrıs’ta her iki toplumun da benimseyeceği bir çözüm üzerinde anlaşma yapılır. Çözüm sonrası Kıbrıs’ta yapılacak çok işler var. Uzun süre atıl kalmış yerler var. Turizm hamlesi yapılabilir. Altyapı işleri yapılacaktır. Toplam potansiyel 100 milyar Euro’yu bulacaktır. Uluslararası arenada kazandığımız birikimi aktararak Kıbrıs’ın kalkınmasını hep birlikte sağlayabiliriz.”
“Çözüm sonrası için hazırlıklı olmalıyız”
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer de işbirliği taleplerinin TMB tarafından çok sıcak karşılanmasından duydukları mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: “Çözüm hem siyasi, hem ekonomik olarak bizim için çok önemli. Siyasi olarak çözümü bulmak kadar bunu sürdürebilmek de önemli. İşte bu noktada ekonomik ilişkiler çok büyük önem arz ediyor. Çözüm sonrası için hazırlıklarımızı tamamlamazsak, ‘Biz bu çözümü niye yaptık’ noktasına gelebiliriz. İşte bu çerçevede TMB ile somut adımlar atacağız. Bu mutabakat bizim ilişkimizin temelini oluşturacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.”
Haber AA'da şu şekilde yer aldı,
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) arasında, Ada'da özellikle çözüm sonrası ortaya çıkması muhtemel ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.
TMB Başkanı Mithat Yenigün yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs tarafından gelen işbirliği teklifi kapsamında KTİMB ile anlaşma yaptıklarını kaydetti.
Yenigün, birliğin 141 üyesiyle Türkiye'deki altyapı işlerinin yüzde 70’ini, yurtdışındaki işlerin ise yüzde 90'ını yaptığını belirterek, "Bize hem coğrafi hem manevi olarak en yakın ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu. Kıbrıs'ta yapılacak 100 milyar avroluk iş var. Uluslararası arenada kazandığımız birikimi aktararak Kıbrıs'ın kalkınmasını hep birlikte sağlayabiliriz. Bundan büyük mutluluk duyacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Mutabakat çerçevesinde etkin bir işbirliği kurulacağına inandığını vurgulayan Yenigün, "Umuyoruz ki Kıbrıs’ta her iki toplumun da benimseyeceği bir çözüm üzerinde anlaşma yapılır. Çözüm sonrası Kıbrıs'ta yapılacak çok işler var. Uzun süre atıl kalmış yerler var. Turizm hamlesi yapılabilir. Altyapı işleri yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, ayrıca mutabakat zaptıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile uzlaşmaya varılması halinde Maraş Bölgesi’nde ve diğer bölgelerde yer alan atıl kalmış tesislerin renovasyonu gibi birçok projede işbirliğine gidilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
AA
Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Kuzey Kıbrıs'a çıkarma yaptı. KKTC'li müteahhitler ile işbirliği protokolü imzalayan Türk müteahhitler, Ada'da yeni projeler inşa edecek. TMB Başkanı Mithat Yenigün, Kıbrıs'ta 100 milyar euroluk bir yatırım imkânı olduğunu belirterek, "Elektrik kabloları yapmak gerekiyor. Doğalgaz ve enerji yatırımları var. Türkiye'nin müteahhitleri bu konularda deneyimli" dedi. TMB Başkanı Mithat Yenigün beraberindeki heyetle Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile işbirliği protokolü imzaladı. Törene KKTC Maliye Bakanı Birikim Öztürk ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da katıldı. Dünyada Çinli müteahhitlerden sonra en çok Türkler'in iş yaptığını söyleyen Yenigün, "Bu bilgi birikimini Kıbrıs'taki meslektaşlarımızla paylaşıp, Kıbrıs'ın kalkınması için ortak projelere imza atmayı planlıyoruz. Hem manevi hem de coğrafi olarak en yakın bölgeyle işbirliği yapmayı istiyoruz. Siyasilerin çözüm sürecinde olumlu bir yola girdiğini görüyoruz" diye konuştu.
POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK
Yenigün, "1970'lerin başında Türkiye'nin yatak kapasitesi 15 bin iken, Maraş'ta 20 bin yatak varmış. Turizm açısından çok elverişli bir bölge. Ada'ya çözümün gelmesiyle eski günlerine kavuşması hedefleniyor" dedi.
MARAŞ YENİDEN MİAMİ OLACAK
1960'lı yıllarda Doğu Akdeniz'in Florida'sı, Miami'si olarak bilinen Maraş 40 yıldır terk edilmiş otelleri, yıkık dökük iskeleleriyle kapalı bir bölge. Kıbrıslı işadamları, Maraş'ın yeniden eski günlerine kavuşmasını istiyor. KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, Güney Kıbrıs ile varılacak bir uzlaşmayla Maraş bölgesindeki potansiyelin ortaya çıkacağını, Ada'da renovasyon bekleyen çok sayıda yer olduğunu söyledi.
GÜNEY AMERİKA'DA YENİ FIRSATLAR ARAYACAĞIZ
Rusya krizini de değerlendiren Yenigün, krizin aşılacağı mesajını verirken, "Anlaşma zamana yayılabilir, stratejik ortaklığımız var. Siyasiler yol bulacaktır. Dünya Kupası için hazırlıklar Soçi'de olduğu gibi yine Türk şirketlerine kalabilir" dedi. Yenigün'ün verdiği bilgiye göre, 2015'te Türk müteahhitler yüzde 35 oranında bir iş kaybı yaşadı. TMB olarak yeni pazar arayışlarında olduklarını belirten Yenigün, Afrika'da Çinli şirketlerden duyulan memnuniyetsizliğin Türk şirketlerinin şansını artırdığını anlattı. Venezüella, Kolombiya ve Küba'da da iş fırsatları aradıklarını söyleyen Yenigün, ambargonun kalkmasıyla Türk şirketler için İran'ın da gündemde olduğunu aktardı.
Sabah
Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) arasında, Ada'da özellikle çözüm sonrası ortaya çıkması muhtemel ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.
TMB Başkanı Mithat Yenigün yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs tarafından gelen işbirliği teklifi kapsamında KTİMB ile anlaşma yaptıklarını kaydetti.
İstanbul Gazetesi
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
TMB Başkanı Yenigün, Kıbrıs´ta 100 milyar euroluk iş potansiyeli olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Ada’da özellikle çözüm sonrası ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzaladı.
Kıbrıs sorununun siyasi çözümü için yıllardır sürdürülen görüşmelerde yeni bir döneme girildiği ve olumlu sonuçlanması beklendiğini vurgulayan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, bu süreç sonucunda, Kıbrıs inşaat sektöründe önemli gelişmeler beklendiğini vurguladı. Bu çerçevede ortaya çıkacak ekonomik potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla TMB ile uzun vadeli bir işbirliği önerisi yaptı.
Bu çerçevede, iki örgüt arasında “Mutabakat Zaptı”nın imzalanmasını amacıyla TMB Başkanı Mithat Yenigün başkanlığındaki heyet KKTC’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. TMB heyeti ziyaret vesilesiyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu tarafından kabul edildi. Bu görüşmelerin ardından Merit Otelde, Maliye Bakanı Birikim Öztürk ve İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un da katılımıyla düzenlenen törende “Mutabakat Zaptı” imzalandı.
TMB Başkanı Mithat Yenigün, birlikte çalışma teklifini memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, “Türkiye Müteahhitler Birliği 141 üyesiyle Türkiye’deki altyapı işlerinin yüzde 70′ini, yurtdışındaki işlerin yüzde 90′ını yapıyor. 1972 yılından beri 104 ülkede 322 milyar dolarlık iş yaptık. Bize hem coğrafi hem manevi olarak çok yakın bir ülkeyle işbirliği yapmamız zaten geç kalmış bir durumdu” dedi.
‘KIBRIS’TA TURİZM HAMLESİ YAPILABİLİR’
Mutabakat çerçevesinde etkin bir işbirliği kurulacağına inandığını vurgulayan Yenigün şöyle konuştu:
“Umuyoruz ki Kıbrıs’ta her iki toplumun da benimseyeceği bir çözüm üzerinde anlaşma yapılır. Çözüm sonrası Kıbrıs’ta yapılacak çok işler var. Uzun süre atıl kalmış yerler var. Turizm hamlesi yapılabilir. Altyapı işleri yapılacaktır. Toplam potansiyel 100 milyar Euro’yu bulacaktır. Uluslararası arenada kazandığımız birikimi aktararak Kıbrıs’ın kalkınmasını hep birlikte sağlayabiliriz.”
‘ÇÖZÜM SONRASI İÇİN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer de işbirliği taleplerinin TMB tarafından çok sıcak karşılanmasından duydukları mutluluğu dile getirerek şunları söyledi:
“Çözüm hem siyasi, hem ekonomik olarak bizim için çok önemli. Siyasi olarak çözümü bulmak kadar bunu sürdürebilmek de önemli. İşte bu noktada ekonomik ilişkiler çok büyük önem arz ediyor. Çözüm sonrası için hazırlıklarımızı tamamlamazsak, ‘Biz bu çözümü niye yaptık’ noktasına gelebiliriz. İşte bu çerçevede TMB ile somut adımlar atacağız. Bu mutabakat bizim ilişkimizin temelini oluşturacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.”
Sözcü