27 / 04 / 2024

Türk yapı sektörü uluslararası fuarlarda büyüyor!

Türk yapı sektörü uluslararası fuarlarda büyüyor!

Expotim-Ladin Grubu bu yıl 40'ıncı kez organize edilecek olan The BIG 5 Show Dubai yapı ve malzeme fuarına katıldı. Expotim & Ladin Grubu Genel Müdür Vekili Çağatay Erşahin gerçekleşen fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.



The BIG 5 Show Dubai yapı ve yapı malzemeleri fuarı, Türk firmaları için bölgenin en seçkin inşaat platformu olarak görülüyor. Birçok firma Orta Doğu’dan aldıkları sipariş kapasitelerini bu fuarda dolduruyor.

2018 yılında fuarda Türkiye olarak 250’den fazla Türk firması, dünyanın 134 farklı ülkesinden gelen 70 bin profesyonel ziyaretçi ile buluştu.Fuarda Türkiye, İtalya’nın önüne geçerek, fuarın en geniş katılım sağlayan ikinci ülkesi oldu. Yoğun bir ilginin olduğu fuar, sektörel ürün grubu ayrımı ve profesyonel organizasyonu ile katılımcı firmaları artık sektörlerine göre özelleşmiş salonlarda doğru ziyaretçi ile buluşturuyor.

Başarılı organizasyonu sayesinde artık The BIG 5 Show Dubai, yer bulmanın giderek zorlaştığı bir fuar haline geliyor. 2018 yılında fuara Türk firmalarla birlikte 60 ülkeden 2 bin 248 firma katıldı ve fuar 110 bin metrekare gibi büyük bir alanda yapıldı. Küresel inşaat piyasasının önemli ayaklarından biri olan Dubai’nin merkezinde bulunduğu körfez bölgesinde yapımı planlanan inşaat projelerinin toplam değeri 2,5 trilyon dolar. Petrol ve doğal gaz ihracatçısı zengin ülkelerin olduğu Körfez bölgesi, inşaat sektörü için çok önemli iş fırsatları barındıran bir bölge. 

Aynı zamanda, vize süreçleri nedeniyle Avrupa’daki fuarları ziyaret etme şansı olmayan Afrika ve Asya’dan gelen ciddi alıcıların da tercihi her zaman The BIG 5 Show Dubai olmuştur.Hem bu büyük projelerin parçası olarak buradaki pazardan pay almanın, hem de körfezdeki diğer ülkelere açılmanınen etkili yolu, bölgenin en büyük fuarı The BIG 5 Show Dubai’den geçiyor.

Ayrıca, fuara ayrı bir boyut katan bir konu olarak, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gerçekleşecek olan Expo 2020 Dubai’den bahsetmeliyiz.190 ülkenin katılacağı bu organizasyon, bugüne kadar Arap dünyasında gerçekleşecek olan en büyük organizasyon olarak lanse edilmekte ve bu büyük etkinliğidestekleyecek birçok inşaat ve altyapı projesi geliştirilmektedir. İnşaat ve yapı malzemeleri sektörü için çok önemli ihracat fırsatı anlamına gelen bu organizasyonu destekleyecek projelerin toplam değeri ise 42,5 Milyar (USD) dolara varmıştır. 2019 yılında gerçekleşecek olan 40. The BIG 5 Show Dubai fuarı, Expo 2020 öncesi son yapı fuarı olacak ve Expo 2020’de pay sahibi birçok uluslararası inşaat firmasının yetkilileri de bu fuarda olacak. 

Moskova Mosbuild fuarı

Türk yapı sektörü uluslararası fuarlarda büyüyor!

Expotim & Ladin Grubu Genel Müdür Vekili Çağatay Erşahin, 'Moskova Mosbuild fuarı, 2019 yılında firmamız adına önemli bir girişim olarak nitelendirdiğimiz bir fuar. Rusya’nın ve bölgenin en büyük yapı fuarı olan Mosbuild Fuarı, bu yıl 2-5 Nisan’da Moskova’da başarıyladüzenlendi.Expotim olarak biz de başarılı bir milli katılım organizasyonu ile fuarda Türkiye’nin temsiline önemli destek sağladık.Bu başarımızın karşılığında ise, 2020 senesinden itibaren Expotim olarak hem milli katılım hem de bireysel katılım anlamında Mosbuild Fuarının tek Türkiye temsilcisi olmayahak kazandık. T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Mosbuild Yapı ve İç Dekorasyon Fuarı, bu yıl 65 ülkeden 77 binden fazla ziyaretçiyi 1 bin 200 katılımcı ile buluşturdu. Ülkemizden 45 firmanın katıldığı fuar, Doğu Avrupa için olduğu kadar, Orta Asya için de etkili bir organizasyondur.Fuara, irili ufaklı özerk devletleri ve en uzak bölgeleri de dâhil olmak üzere Rusya’nın 82 farklı bölgesinden ziyaretçi katılmaktadır. Milli katılım kapsamındaki sektörler dâhilinde organize edilecek daha geniş bir Türkiye pavilyonu ile ihracatçı firmalarımızın Rusya pazarındaki etkinliğini Mosbuild Fuarı sayesinde bir hayli arttırdık, arttıracağız.' dedi.

Katar fuarı ne kadar önem arz ediyor?

Çağatay Erşahin, 'Bildiğiniz gibi, Katar tüm dünyada kişi başına düşen 130 bin dolar satın alma gücü paritesi (PPP) ile en zengin ülke konumunda. Diğer körfez ülkeleri gibi, Katar dapetrol bağımlı ticari yapısını farklı sektörlerle çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu sektörlerin en başında ise yapı ve inşaat sektörü gelmekte ve ülkede birçok mega proje hayata geçirilmektedir. Ayrıca, sizin de sorunuzda değindiğiniz gibi, şu an çevre ülkeleri ile ilişkileri gerileyen bir ülke olarak Katar, mevcut siyasi ortamda Türkiye ile yakınlaşmaktadır. Türkiye’nin mevcut siyasi ortam sayesinde neredeyse Katar’da tek pazar haline gelmesi, ticari olarak ülkemize yeni iş ortaklıkları, daha güçlü ticari bağlar ve sayısız iş birliği imkânı yaratmaktadır. Örnek olarak, geçen sene Katar’a sadece yapı malzemeleri sektöründe yaptığımız ihracatımız 260 milyon doları aştı.' şeklinde konuştu.

Türk yapı sektörü uluslararası fuarlarda büyüyor!

Erşahin sözlerine, Ayrıca; 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da yapılacak olması da Katar’da inşaat ve altyapı piyasasını canlandıran ayrı bir etken. Dünya Kupası projeleri kapsamında haftada 500 milyon dolar harcama yapan Katar’da inşaat ve altyapı piyasası şu anda en hareketli günlerini yaşıyor. Ülke tanıtımı için de çok önemli olan bu uluslararası turnuvaya kadar Katar’ın ayırdığı bütçe ise 220 Milyar dolardır. şeklinde devam etti.

Erşahin ayrıca şunları ekledi: 'Katar’da, Expotim & Ladin Grubu olarak biz; düzenlendiği ülkelerin en büyük ve en geniş katılımlı fuarları olmayı başaran, Dubai’den sonra en büyük ikinci yapı fuarı olmaya aday The BIG 5 fuarının Türkiye milli katılımını organize etmekteyiz. Tam adı, The BIG 5 ConstructQatar yapı ve yapı malzemeleri fuarıolan bu fuara 2018 yılında 34 Türk firması katılmıştır. 2019 yılında ikincikez düzenlenecek olan bu organizasyonda Türk firmalarının yoğun ilgisi sebebiyle, geçen seneki katılımcı sayımızın çoküstüne çıkacağımızı düşünüyoruz.'


Geri Dön