09 / 05 / 2024

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu! Fiyatlar nasıl düşer? 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu! Fiyatlar nasıl düşer? 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. Peki satılık ve kiralık konut fiyatları nasıl düşer? 



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye'deki barınma sorununun, ülkedeki ekonomik, sosyal, kültürel faktörlerin kompleks etkileşimi sebebiyle oldukça karmaşık bir sorun olduğuna dikkat çekti ve "Kamu yatırımları, sosyal konut projelerinin geliştirilmesi ve kentsel dönüşümde yapılabileceklerde ilk sırada yer alıyor" diyerek, önerilerini peş peşe sıraladı. 

Yerel yönetimlerin barınma sorunu ile ilgili neler yapabileceğine ilişkin çalışma yapması gerektiğini aktaran Cansel Turgut Yazıcı, "Konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesini sağlamayacak yatırım sistemi oluşturulabilir" dedi. 

Yazıcı, konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilebileceğini ve sivil toplum kuruluşları, vakıfların bu konuda teşviklerle özendirilebileceğini belirtti. 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu! Fiyatlar nasıl düşer? 

Yalnızca kurumsal yatırımcıların değil ülkedeki barınma sorununa ilişkin öneriler sunan, uygulamalar geliştiren STK'ların da çözüme katkı sağlayabileceğinin altını çizen Yazıcı, "Konut kiralama amaçlı bazı yapılar kurularak bunların kiralama amaçlı konut inşaa etmeleri ve kiralama yolu ile orta ve dar gelirli vatandaşa belli sürelerle mülk sağlaması projelendirilebilir" şeklinde konuştu. 

İmar yasalarının inşaat ruhsat  süreçlerini kısaltacak şekilde gözden geçirilmesinin gerekli olduğuna vurgu yapan Yazıcı, gayrimenkul politikaları veya Gayrimenkul Planlamaları Kurulu, Gayrimenkul İhtisas Mahkemeleri'nin kurulabileceğini belirtti. Yazıcı, "Bu kurum tüm tarafların çıkarlarını ortak ve hızlı senkronize edecek düzenlemeleri hızla hayata geçirebilir" dedi ve vatandaşlık için yabancıya satışın rakamlarının yükseltilerek satış şartlarının zorlaştırılabileceğinin altını çizdi. 

Türkiye, Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu! Fiyatlar nasıl düşer? 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kira fiyatlarında yaşanan astronomik yükselişleri için de açıklamasında "Kira kontratlarına tavan değer uygulaması yapılmalı, değerleme uzmanları da gayrimenkul kiralarında tavan fiyat uygulamasını belirlemeli" ifadelerine yer verdi. 

Yazıcı, gayrimenkulde vergi kaçışının engellenmesinin, alım ve satımlarda alınacak vergilerin gerçek değer üzerinden yapılmasını sağlamak bu alanda değerleri ve kiraların kontrat altına alınmasını sağlayacağını söyledi. 

Konutların boş durmasına izin verilmemesinin gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, "Kira kontratlarının e-devlet üzerinden yapılması, buradaki kira değerinden vergi alınması ve fahiş artışın yanı sıra vergi kaybının önlenmesi sağlanabilir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Memur zammında son dakika gelişmesi! Memur ek zam istiyor! Memurlara temmuz öncesi seyyanen zam yapılacak mı? 

Konut sitesi aidatlarına indirim mi geliyor? Site yönetim sektöründen son dakika açıklaması!

En düşük kamu işçisi maaşı kaç lira olacak? Tek tek hesaplandı! 


Geri Dön