30 / 04 / 2024

Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

Tüm Türkiye'de artan konut ve kira fiyatları karşısında vatandaşlar çözüm bekliyor. Peki, bu fiyat artışı nasıl engellenebilir?



Konut ve kira fiyatlarında artı aralıksız devam ediyor. Timetürk'te yer alan habere göre; sektör temsilcileri, kira ve konut fiyatlarındaki sıkıntının yeni imar alanlarının açılması ve konut ihtiyacının ortadan kadırılmasıyla kısa sürede çözülebileceğini dile getiriyor.

Konu hakkında konuşan Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, kirave konut fiyatlarındaki artıştan hem emlakçıların hem de vatandaşların büyük problemler yaşadığına işaret eden Değirmenci, bu sorunun mevcut konutların talebine cevap verememesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Yetkililerin buna sessiz kalmayıp hızlı bir şekilde bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Değirmenci, hükümetin  TOKİ  eliyle uygun fiyatlara konut inşa edip halkın mağduriyetini ortadan kaldırması gerektiğini kaydetti.

Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

“Salgın sorunu daha da büyüttü”

Batman'daki ev sıkıntısının imar sıkıntı ile oluşan bir konu olduğunu söyleyen Değirmenci, “Bunun üzerine salgında gelince sorun daha da büyüdü. Aileler çocuklarını evlendirince onlara başka bir daire tutuyor. İmardan dolayı yeni konutlar yapılamayınca müteahhitler sıkıntı çekiyor ve mevcut arsa sahipleri müteahhitlerden yüzde 50 ile 55 arasında pay istiyorlar. Yeni imar çalışmasının başlamasıyla bu sıkıntılar inşallah çözülecektir. Şu anda emlakçılar da vatandaşlar da ciddi sıkıntı çekiyorlar.” dedi.

“İmara müdahale edilmesinden sonra sıkıntılar başladı”

Batman'da kiralık daire bulmakta sıkıntı yaşandığını ifade eden Değirmenci, “Öğretmenevi, polis evi, oteller ve yurtlar ful dolu. Kiralık daire bulmakta ciddi sıkıntı çekiyoruz. Bunların çözümü de bir an önce imar yerlerinin bitirilmesiyle olacaktır. Yıllardır belediyenin imar yeri açmaması ve Çevre Şehircilik Müdürlüğünün de 2013-2014 yıllarında imara müdahale edip güney-batı imarını iptal etmesinden sonra sıkıntılar başladı.” şeklinde konuştu.

Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

“İmar sıkıntısı nedeniyle kaçak yapılar oluştu”

Sorunun gittikçe arttığına dikkat çeken Değirmenci, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Zamanında imar açılmadığından dolayı ciddi oranda sıkıntı yaşandı. İmar sıkıntısı nedeniyle kaçak yapılar oluştu ve bu da vatandaşın başına bela oluşturdu. Birçok vatandaş kaçak yapılardan 150 bin lira civarında ev aldıktan sonra yıkımlar başladı. Bu durum hem vatandaşı hem de müteahhitleri mağdur etti. Bunlardan dolayı böyle sıkıntılar yaşandı.”

“Halka yönelik konut yapılmalıdır”

Batman'da konut sayısının çok az olduğunu, bunun ciddi sıkıntı oluşturduğunu söyleyen Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Konut sayısı düşük olduğundan hem daire fiyatları hem de kira fiyatları yükseldi. Bu nedenle bin 500 lira olan kiralık evler 3 bin 500 liraya dayandı. 1+1 dairenin kirası bin 500 liraya çıkmış durumda. Bu artışın önü kesilmelidir. Emekli TOKİ gibi hemen başka projeler devam etmesi gerekiyordu. Halka yönelik TOKİ'lerin yapılmasını talep ediyoruz. TOKİ yaptığı projeleri kısıtlı yapıyor. Yetkililerden bir an önce imarların bitirilip hızlı bir şekilde Batman'da halka yönelik TOKİ'nin bir çalışma başlatmasını talep ediyoruz.”

Konut fiyatları maliyetlerdeki artışlardan nasıl etkilendi?


Geri Dön