27 / 04 / 2024

Türkiye konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Türkiye konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Avrupa genelinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler araştırıldı. Türkiye bu ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. 



Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) son bir yıl içerisinde Avrupa genelinde en çok fiyat artışı olan ülkeleri araştırdı. Timetürk'te yer alan habere göre; son bir sene içerisinde yüzde 32'lik zam ile konut fiyat artışında ilk sırada yer alan ülke oldu. 

Avrupa genelinde ise 2021 yılının ilk döneminde 2020'nin ayını dönemine göre; yüzde 6,1 artış yaşandı. Türkiye'yi konut fiyat zamlarında yüzde 17 ile Lüksemburg, yüzde 15,3 ile Danimarka ve yüzde 12 ile Litvanya takip etti. 

Kıbrıs'ta da aynı dönemde konut fiyatları yüzde 5,8 değer kaybı yaşadı. Kıbrıs'tan başka en az  artış yaşanan ülkeler yüzde 1 ile İspanya, yüzde 1,4 ile Romanya ve yüzde 1,7 ile İtalya oldu. 

AB ülkelerinde sert düşüş

Çoğu ülkelerde konut fiyatları artarken AB ülkelerinde sert düşüş meydana geldi. Bunun sebebi de ülkelerde meydana gelen borç krizi oluyor. 

Yunanistan ile birlikte borç krizinden en çok etkilenen ülkeler Kıbrıs, İspanya ve İtalya oldu. Söz konusu ülkelerde bankaların kredi verme kriterleri sertleştiği için konut alımları azaldı. Bu nedenle bu ülkelerde konut fiyatlar düştü veya çok az arttı. 

Türkiye konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Eurostat'ın verilerinde Yunanistan'ın verileri bulunmuyor. Ancak Yunanistan Merkez Bankası'nın verilerine göre son 10 senede Yunanistan'da konut fiyatları yaklaşık yüzde 29 değer kaybetti. 

Kira fiyatları ne oldu?

Eurostat'ın verilerine göre 2020 ile 2021 arasında Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 artış yaşadı. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında bu alanda da başı çekti. Türkiye'yi yüzde 5'lik artış ile Avusturya, yüzde 4,1'lik artış ile de Letonya izledi. 

Diğer yandan da Estonya (yüzde -3,1), Malta (yüzde 2,4) ve Slovenya (yüzde -2,2) gibi ülkelerde son bir yılda kira fiyatları azaldı. AB genelinde ise yüzde sadece yüzde 1,2'lik bir artış yaşandı.

En çok artış büyük kentlerde

Türkiye'de kira fiyatları en çok büyük kentlerde arttı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin sahibindencom veri havuzundan yararlanarak hazırladığı "Konut Piyasası Görünümü 2021" araştırmasına göre yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 35,7, Ankara'da yüzde 20,3 ve İzmir'de yüzde 21,8 oldu. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da üç büyük kentte yükseldi. 

Türkiye konut sektöründe Avrupa'yı solladı!


 


Geri Dön