28 / 04 / 2024

Türkiye birleşme ve satın alma işlemlerinde Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın birincisi!

Türkiye birleşme ve satın alma işlemlerinde Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın birincisi!

Ernst & Young tarafından yayınlanan Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi 2011 raporuna göre Türkiye; birleşme ve satın alma işlemlerinde 11 ülke arasında, birinci sıraya yükseldi.



Türkiye, 13,7 milyar dolar büyüklük yaratan 272 işlemle, 2011 yılında en fazla birleşme ve satın alma yapan ülke oldu. Çalışmaya kamu işlemleri dahil edilmezken, ülkelerin yurt dışında yaptıkları birleşme ve satın almalar da göz önünde bulunduruldu.

Ernst & Young, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu 2011 sonuçlarını açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre; Türkiye 13,7 milyar dolar büyüklük yaratan 272 işlemle 2011 yılında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ülke oldu.

Türk şirketlerinden Mey İçki’nin 2,1 milyar dolara İngiliz Diageo Plc. tarafından ve Acıbadem Sağlık Grubu’nu %75 hissesinin1,3 milyar dolara Malezyalı Integrated Healthcare Holdings ve Khazanah Nasional Berhad tarafından satın alınması işlemleri ile Genel Enerji iştiraklerinden Genel Energy International’ın İngiliz Vallares şirketiyle2,1 milyar dolarlıkişlem hacmiyle birleşmesi, 2011 yılı boyunca bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlemarasında yer aldı.

İşlem adedinde Türkiye, işlem hacminde Polonya birinci
Rapora göre, 2010 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde 2. sırada yer alan Türkiye, 2011 yılı boyunca yaptığı işlem adedi ile kendi rekorunu kırdı ve zirveye yerleşti. Polonya’nın ikinci sıraya gerilediği bölgede, 2010 yılında gerçekleştirilen 1,002 işlem, 2011 yılında yüzde 11 artış ile 1,116 rakamına ulaştı. Bölgede 2011 yılı boyunca gerçekleştirilen işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 49,5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu, bir önceki yıla oranla yüzde 48’lik bir artışı ifade ediyor. 11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem hacmi bakımından birinci sırayı ise tahmini 21,2 milyar dolarlık işlem bedeli ile Polonya alırken, Türkiye 13,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile ikinci sırada yer alıyor.

Yurtiçi alımlar arttı
2010 yılında tutarı 100 milyon doları aşan 50 işlem yapılmışken bu rakam 2011 yılında 62’ye ulaştı. Bölgedeki işlemlerin yüzde 76’sını stratejik yatırımcılar gerçekleştirirken, finansal yatırımcıların en çok faaliyet gösterdiği ülkeler Macaristan, Romanya, Slovenya ve Hırvatistan oldu. Geçen seneye kıyasla yüzde 5 artış gösteren yurtiçi alımlar, yüzde 57 ile işlemlerin ağırlıklı kısmını oluşturuyor. Yapılan işlemlerin yüzde 9’luk kısmını oluşturan dış alımlarda ise 28 işlem ile Polonya birinci sırada. Polonya’yı ise 23 işlemle Türkiye izliyor.

Üretim sektörü revaçta
Rapor sonuçlarına göre, değeri en yüksek işlemler Telekom & Medya, Kimya ve Bankacılık & FinansalHizmetler sektörlerinde gerçekleştirildi. En fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör ise, her ülke için farklılık gösterse de, 163 işlemle üretim sektörü oldu. Bunu, 130 işlemle hizmetler sektörü, 110 işlemle enerji ve madencilik sektörleri izliyor. Türkiye de; Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan ve Slovenya gibi en çok işlemi üretim sektöründe gerçekleştiren ülkelerden biri oldu.

Bölge genelinde 100 milyon doların üzerinde gerçekleşen işlemlerde ortalama işlem tutarı, 610 milyon dolar olurken, bu işlemlerin toplam işlem sayısı içerisindeki payı ise yüzde 5,6 oldu.  100 milyon doların altında gerçekleşen işlemlerdeki ortalama büyüklük ise 13 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü BaşkanıMüşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi 2011 yılı sonuçlarının kendileri açısından şaşırtıcı olmadığını, Türkiye’nin son yıllarda sadece bölgede değil, tüm dünyada dikkat çeken bir ülke olduğunu, siyasi ve ekonomik istikrar ile birlikte, yüksek büyüme hızı ve demografik faktörlerin, Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satınalma işlemleri açısından çok cazip kıldığını ve Türkiye’nin bu başarısının önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini söyledi.


Ernst & Young Hakkında
Ernst & Young, denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde global bir liderdir. 152.000 Ernst & Young çalışanı ortak değerleri ve kaliteye olan sarsılmaz inançları doğrultusunda hizmet vermektedirler. Ernst & Young; çalışanlarının, müşterilerinin ve içinde bulunduğu geniş çevrelerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olarak fark yaratmaktadır. Ernst & Young, her biri ayrı birer tüzel kişiliğe sahip Ernst & Young Global Limited’e üye firmalardan oluşan global bir organizasyon olup, tüm hizmetlerini bu üye firmalar tarafından sunmaktadır. Ernst & Young Global Limited, sınırlı sorumlu bir Birleşik Krallık şirketi olup, müşteri hizmeti sunmamaktadır. Organizasyonumuz hakkında daha detaylı bilgi için, lütfen www.ey.com internet sitesini ziyaret ediniz. Bu basın bülteni global Ernst & Young organizasyonunun üye firmalarından ve müşteri hizmeti sunmayan EYGM Limited tarafından yayınlanmıştır.

 


Geri Dön