29 / 04 / 2024

Türkiye en fazla turist çeken 6'ncı ülke seçildi!

Türkiye en fazla turist çeken 6'ncı ülke seçildi!

2003 yılında 13.7 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye deniz-kum-güneş turizmiyle ziyaretçi sayısını 11 yılda 35 milyona taşıyıp dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı ülkesi haline geldi.



Yeni hedef alternatif turizme odaklanıp daha üst sıralara çıkmak Ylllar yılı daha çok deniz-kumgüneş özellikli güney bölgelerindeki turistik tesislerde turist ağırlayan Türkiye, 30 milyon yabancı ziyaretçi sınırını geçtikten sonra vites yükseltti. Buna göre yeni tesis yatırımları ve alternatif turizm alanlarına ağırlık verilirken, bunun meyveleri kısa zamanda toplanmaya başlandı. 90'lı yıllarda diğer turizm ülkelerine göre çok geç vitrine çıkan Türkiye, aradan geçen 30 yıllık sürede ulaştığı 35 milyonluk turist rakamı ile dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı ülkesi haline geldi. Bunun yanı sıra bu turistlerden elde edilen 32 milyar dolarlık gelir de turizmi Türkiye ekonomisinin önemli bir dinamosu olarak ortaya çıkardı. 


2003 YILINDA 13.7 MİLYON TURİST AĞIRLIYORDU

2003 yılında 13.7 milyon yabancı misafiri ağırlayan Türkiye'de geçen yıl bu rakam 33.8 milyona çıktı. Bu yılın 11 aylık döneminde ise geçen yıla göre yüzde 5.3'lük büyüme ile 35.2 milyonluk turist rakamına gelindi. Buradan bakıldığında Türkiye gelecek dönemde büyümesini sürdürmeyi hedefleyen Türkiye, dünya turizm liginde daha üst sıralara tırmanmayı gözlüyor. 


ALTERNATİFLE TURİZM 12 AYA YAYILACAK 

Türkiye, deniz-kum-güneşin yanı sıra son dönemde yeni alternatif turizm kollarına odaklanmaya başladı. 

Turizmi sadece yaz aylarına sıkıştırmaktan çok yılın her ayma yayan bu alternatif alanlar arasında kongre, sağlık, golf, eko, balayı, gençlik ve kış gibi dallar bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nm denetiminde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) gibi sivil toplum kuruluşlarının bu alternatif dallara yönelik olarak geliştirme planları yapıyor. 


3 MİLYON KİŞİ TATİLE 'ERKEN' ÇIKIYOR 

Öte yandan iç turizme yönelik olarak hayata geçirilen Erken Rezervasyon kampanyasından Türkiye'de uygulanmaya başlandığı 2009 yılından bu yana 8.3 milyon yerli turist tatile yüzde 50'ye varan avantajlı fiyatlarla çıktı. Böylelikle yıllarca 'Avrupalı turist Türkiye'de Türklerden daha ucuza kalıyor' efsanesi de tarihe gömüldü. Öyle ki bu sene kurdaki artışın da etkisiyle aynı tarihlerde erken rezervasyon yaptıran bir Türk ile Avrupalı turist arasında ciddi fiyat farkı oluştu. 

Her yıl düzgün büyümeyle birlikte 2014 yılında 3 milyon kişinin erken rezervasyon kampanyasından faydalanacağı belirtiliyor. 


10 ayda 3.8 milyar liralık teşvik aldılar!

Bir yanda gelen turist sayısını artıran Türkiye, diğer yandan tesislerini artırma yoluna gidiyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) verilerine göre, turizm sektörü 240 yeni yatırım için yılın ilk 10 aylık döneminde 3.8 milyar liralık teşvik aldı. 


Yüzde 85'İ ANTALYA'DA 

Araştırmaya göre 62 bin yeni yatak, 31 bin yeni istihdam oluşturacak 240 projenin yüzde 85'i Antalya, İstanbul, Muğla, izmir, Konya'nın başını çektiği 15 ilde yer alıyor. Turizm sektöründeki 3.8 milyar liralık yatırım bütçesinin yüzde 31.5'i Antalya'da, yüzde 16.8'i İstanbul'da bulunuyor. 

Bu iki il, yaratılacak istihdam, yeni oda ve yatak kapasitesi açısından da toplam değerlerin yarısına sahip. 

Teşvikten faydalanan proje halindeki tesislerin yüzde 37'sini 3 yıldızlı oteller oluşturuyor. Bu projelerle 12 bin civarında yatağın devreye girmesi planlanıyor. 4 yıldızlı tesislerde 21 bin, 5 yıldızlı tesislerde de 26 bin yatak açılacak. 


Habertürk Ege


Geri Dön