15 / 11 / 2024

Türkiye, ev aletlerinde Avrupa ülkeleri arasında

Türkiye, ev aletlerinde Avrupa ülkeleri arasında

Türkiye, geçen yıl 37 ülke arasında, satınalma gücü paritesine göre tüketim mal ve hizmetleri karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksi sıralamasında, Hırvatistan ve Letonya'nın ardından 73 endeks puanı ile 25. oldu




Türkiye, 2008 yılında Satınalma Gücü Paritesine (SAP) göre, Avrupa ülkeleri arasında "Ev Aletleri" ve "Tüketici Elektroniği" gruplarında fiyat düzeyi "oldukça yüksek", "kişisel ulaşım araçları", "haberleşme" alanlarında, "fiyatı yüksek" ülke konumunda yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), satınalma gücü paritesine göre 2008 yılına ilişkin "Tüketim Mal ve Hizmetleri" verilerini açıkladı.

EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen SAP çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için, "Tüketim Mal ve Hizmetleri" ve seçilmiş alt gruplarına ilişkin karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri belirlendi. Karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsadı.

Karşılaştırmalarda, SAP kullanılarak elde edilen fiyat düzeyi endeksleri temel alındı. Endeksler, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplandı. Buna göre Türkiye, geçen yıl 37 ülke arasında SAP'a göre tüketim mal ve hizmetleri karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksi sıralamasında, Hırvatistan ve Letonya'nın ardından 73 endeks puanı ile 25. oldu. Türkiye'yi Çek Cumhuriyeti ve ve Slovakya takip etti.

Verilere göre, "Tüketim Mal ve Hizmetleri" grubunda Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Danimarka 141 ile en yüksek ülke olurken Danimarka'yı 130 endeks puanı ile Norveç, 130 ile İsviçre izledi. Tüketim ve mal hizmetleri grubunda en düşük fiyat düzeyine sahip ülke, 47 endeks puanı ile Makedonya olurken bunu 51 puan ile Bulgaristan, 53 puan ile de Arnavutluk takip etti.

-ALT GRUPLAR-
Alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, "Ev Aletleri" ve "Tüketici Elektroniği" gruplarında Türkiye'nin fiyat düzeyi Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek olurken buna karşılık "Ulaştırma Hizmetleri", "Elektrik, Gaz ve Diğer
Yakıtlar" ile "Mobilya ve Yer Döşemeleri"gruplarında fiyat düzeyinin nispeten düşük olduğu gözlendi.

"Gıda ve Alkolsüz İçecekler" sıralamasında Avrupa'nın en pahalı ülkesi 154 endeks puanı ile Norveç olurken, bu ülkeyi 147 puan ile Danimarka, 135 puan ile de İsviçre izledi. Söz konusu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi Makedonya (59) oldu. Türkiye, 87 endeks puanı ile fiyat düzeyi Avrupa Birliği ortalamasının altında kaldı.

Norveç, 217 endeks puanı ile Avrupa ülkeleri arasında "alkollü içkiler ve sigara" grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülke olarak belirlendi. Bu ülkeyi İrlanda (184) ve İngiltere (150) takip etti. Türkiye, 91 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, söz konusu grupta fiyat düzeyi en düşük ülke 43 puan ile Makedonya oldu. "Giyim" grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi yine Norveç (125) olurken, bu ülkeyi İsviçre (124) ve Finlandiya (123) izledi. Türkiye, 76 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, bu kategoride Avrupa'nın en ucuz ülkesi 71 puan ile Makedonya olarak belirlendi.

Norveç, 137 endeks puan ile Avrupa ülkeleri arasında "ayakkabı"grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülke olarak belirlendi. Norveç'i Hırvatistan (122) ve Finlandiya (121) takip etti. TÜrkiye, 89 endeks puanı ile fiyat düzeyi nispeten düşük ülke olurken bu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi yine Makedonya (77) oldu.

"Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar" grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkeleri sırasıyla Danimarka (169), Norveç (129), Hollanda (121) oldu. Bu grupta Türkiye 74 endeks puanı ile fiyat düzeyi nispeten düşük ülke olurken, Makedonya (46) en ucuz ülke olarak belirlendi.

Malta, 117 endeks grubu ile "Mobilya ve Yer Döşemeleri" grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi olurken, bu ülkeyi İrlanda (112), İzlanda (109) izledi. Türkiye, 74 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında
kalırken, Avrupa'nın en ucuz ülkesi Bulgaristan (61) olarak saptandı.

"Ev Aletleri" grubunda sırasıyla Malta (141), İzlanda (140), Danimarka (134) Avrupa'nın en pahalı ülkeleri olurken, en ucuz ülkesi Makedonya (79) oldu.

Bu grupta, Türkiye 114 endeks puanı ile pahalı ülkeler kategorisinde yer aldı.

"Tüketici Elektroniği" grubunda en pahalı ülke sıralamasında Danimarka ve Norveç 121 endeks puanı ile birinci olurken bu ülkeleri 120 puan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi izledi. Bu grupta 86 endeks puanı ile Avrupa'nın en ucuz ülkesi İngiltere olarak belirlendi. Türkiye, bu grupta, 113 endeks puan ile fiyat düzeyi AB ortalamasının üstünde yer aldı.

Sırasıyla Danimarka (174), Norveç (153), İrlanda (125) "Kişisel Ulaşım Araçları" grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi konumunda yer alırken, en ucuz ülkesi Romanya (84) olarak saptandı. Türkiye, 104 endeks puanı ile bu grupta AB ortalamasının üstünde yer aldı.

"Ulaştırma" alt grubunda sırasıyla Norveç (157), Malta (150), Danimarka (136) Avrupa'nın en pahalı ülkesi olurken, Makedonya (28) en ucuz ülkesi konumunda yer aldı. Türkiye, 71 endeks puanı ile 37 ülke arasında fiyat düzeyi nispeten düşük olarak saptandı.

"Haberleşme" grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi sırasıyla İspanya (125), Fransa (117)), Slovakya (116) olurken, Türkiye 103 endeks puanı ile Avrupa'nın pahalı ülkeler grubunda yer aldı. Söz konusu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi Sırbistan (43) oldu.

Sırasıyla Norveç (168), Danimarka (151), İrlanda (137) "Lokanta ve Oteller" kategorisinde Avrupa ülkeleri arasında fiyat düzeyi en yüksek ülkeler olarak saptandı. Türkiye, 90 puan ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, Bulgaristan (40) fiyat düzeyi en düşük ülke olarak belirlendi. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avrupa'nın en pahalı ülkesi Danimarka, Türkiye 25'inci 
 
Türkiye, geçen yıl 37 Avrupa ülkesi arasında tüketim malları ve hizmetler açısından en ucuz 25'inci oldu. Avrupa'da hayatın en pahalı olduğu ülke ise Danimarka. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılı Tüketim Mal ve Hizmetleri Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarını açıkladı. 
 
Yayımlanan bültende, Eurostat ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programı'na katılan 37 ülke için 'tüketim mal ve hizmetleri' ile seçilmiş alt gruplarına ilişkin karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri verildi.

Araştırmaya göre Türkiye'de ev aletleri ve tüketici elektroniği ürünleri Avrupa'ya göre oldukça yüksek. Kişisel ulaşım araçları ve haberleşme hizmetleri de yüksek fiyatlı. Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan hesaplamalarda Türkiye, ulaştırma hizmetleri, giyim, ayakkabı, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ile mobilya ve yer döşemelerinin fiyatında Avrupa ortalamasından daha düşük çıktı. 

Araştırmaya göre tüm tüketim malları ile hizmetler açısından Avrupa'nın en pahalı ülkesi Danimarka.

Bu ülkeyi Norveç, İsviçre, İrlanda, Finlandiya, Lüksemburg ve İsveç izledi. Türkiye ucuzlukta Hırvatistan ve Letonya'nın ardından 37 ülke arasında 25. oldu. Türkiye'yi Çek Cumhuriyeti ve Slovakya takip etti.

Avrupa'nın en ucuz ülkeleri ise sırasıyla Makedonya, Bulgaristan ve Arnavutluk. Söz konusu karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsıyor.
Zaman

Türkiye Avrupa'nın en pahalı 25'inci ülkesi

Türkiye, satınalma gücü paritesine göre fiyat düzeyi endeksi sıralamasında Avrupa'da 25'inci. Ev elektroniğinde Türkiye'nin fiyat düzeyi AB'ye göre oldukça yüksek bulundu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), satınalma gücü paritesine (SAP) göre 2008 yılına ilişkin `Tüketim Mal ve Hizmetleri' verilerini açıkladı. Eurostat ve OECD işbirliğiyle yürütülen SAP çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programı'na katılan 37 ülke için, `Tüketim Mal ve Hizmetleri' ve seçilmiş alt gruplarına ilişkin karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri belirlendi.
Buna göre, Türkiye, geçen yıl 37 ülke arasında SAP'a göre tüketim mal ve hizmetleri karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksi sıralamasında, Hırvatistan ve Letonya'nın ardından 73 endeks puanla 25'inci oldu.

En ucuz ülke Makedonya
Türkiye'yi Çek Cumhuriyeti ve ve Slovakya takip etti. Alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, `ev aletleri' ve `tüketici elektroniği' gruplarında Türkiye'nin fiyat düzeyi Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek olurken, buna karşılık `ulaştırma hizmetleri', `elektrik, gaz ve diğer yakıtlar' ile `mobilya ve yer döşemeleri' gruplarında fiyat düzeyinin nispeten düşük olduğu gözlendi. `Gıda ve Alkolsüz İçecekler' sıralamasında Avrupa'nın en pahalı ülkesi 154 endeks puan ile Norveç olurken, bu ülkeyi 147 puan ile Danimarka, 135 puan ile de İsviçre izledi. Söz konusu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi Makedonya (59) oldu.
Türkiye, 87 endeks puanı ile fiyat düzeyi Avrupa Birliği ortalamasının altında kaldı. Norveç, 217 endeks puan ile Avrupa ülkeleri arasında `alkollü içkiler ve sigara' grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülke olarak belirlendi. Bu ülkeyi İrlanda (184) ve İngiltere (150) takip etti.

Gıdada AB'nin altındayız
Türkiye, 91 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, söz konusu grupta fiyat düzeyi en düşük ülke 43 puan ile Makedonya oldu. `Giyim' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi yine Norveç (125) olurken, bu ülkeyi İsviçre (124) ve Finlandiya (123) izledi. Türkiye, 76 endeks puan ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, bu kategoride Avrupa'nın en ucuz ülkesi 71 puan ile Makedonya olarak belirlendi.
Radikal


Geri Dön