28 / 04 / 2024

Türkiye genelinde, konut arayanların yüzde 44'ü kiralık ev baktı...

Türkiye genelinde, konut arayanların yüzde 44'ü kiralık ev baktı...

Türkiye'de kasım ayında konut arayanların yüzde 44'ü kiralık, yüzde 56'sı satılık konut araması yaptı. Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, tek rakam düzenlemesinin sektöre katkı sağlayacağını kaydetti. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye kapsamında yapılan araitırmaya ilişkin kasım ayı emlak verileri açıklandı. Yapılan açıklamaya doğrultusunda, Türkiye genelinde kasım ayında konut arayanların yüzde 44'ü kiralık, yüzde 56'sı satılık konut aradı. Bir önceki aya göre satılık konut fiyatlarında radikal bir değişiklik yaşanmazken, kiralardaki düşüş trendinin devam ettiği kaydedildi.

dunya.com'da yer alan habere göre; Emlakjet, kasım ayı verilerinde kadınların erkelere oranla daha fazla konut aradığı belirtildi. Kasım ayında kadın/erkek konut arama oranı son ayların tersi yönde, kadınlarda yüzde 60, erkeklerde yüzde 40 şeklinde olarak gerçekleşti. Verilen bilgiye göre, Emlakjet kullanıcılarına, "Yeni İlan Düzenlemesinin Gayrimenkul Sektörüne Etkileri" de soruldu. Kullanıcılar, düzenlemenin gayrimenkul arama platformlarına güveni artıracağını bildirdi. Ankete katılanların yüzde 60'ı, yeni düzenlemenin sahte ilanların önüne geçeceğini belirtiyor.

Türkiye genelinde, konut arayanların yüzde 44 ü kiralık ev baktı...

Emlakjet Prestige Plus üyesi Ayten İpek de emlak ofislerinin ve bireysel kullanıcıların artık kimlik doğrulaması ile ilan girişi yapacak olmasının yapılan işi daha güvenilir kılacağını söyleyerek, “Gayrimenkul sektörü alanında hem emlak danışmanları hem de listeleme platformları sahte ilanlardan dolayı yanlış şekilde gündeme geliyordu. Artık bu kontrol sistemiyle birlikte yayınlanan ilanların doğruluğu netleşmiş olacak. Bu durumun sektörümüze olumlu katkıları olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

KONUT FİYAT ENDEKSİ YILLIK OLARAK YÜZDE 86,5 ARTTI

Konut Fiyat Endeksi (KFE), ekimde aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 86,5 yükselişle 1129,6 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Ekim 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri bildirildi. Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,8 artarak 1129,6 seviyesinde gerçekleşti. KFE, ekim ayında  yıllık oranda yüzde 86,5 yükselirken bu süreçte de  reel artış ile  yüzde 15,4 kadar oldu. Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında, ekimde bir önceki aya göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de sırasıyla yüzde 2,9, 4,7 ve 3,3'lük artış görüldü. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da %74,4, Ankara'da %101,5 ve İzmir'de 80,1 kadar çıktı. 

Ev almak isteyenlere uzmanlardan çağrı: Krizi fırsata çevirin!

Milletvekilinden '4 aile bir evde oturacak duruma geldi' çıkışı: 7.500 ile 11.402 TL arasında kiralık ev var mı?

Kiralık ev arayanlara müjde! İstanbul dahil kira fiyatları düşüyor: En çok düşüş hangi illerde?

Kiralar yüzde 25 düştü!


Geri Dön