02 / 05 / 2024

Türkiye için tarihi doğal gaz fırsatı: Avrupa Azerbaycan ile anlaştı

Türkiye için tarihi doğal gaz fırsatı: Avrupa Azerbaycan ile anlaştı

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın Avrupa'dan doğal gaz parasını rubleyle istemesi krize neden olmuştu. Avrupa kış gelmeden Rusya'nın vanaları kestiği doğal gazı yeniden tedarik etmek için arayışlarını hızlandırdı. Türkiye için tarihi bir fırsat doğdu.



AZERBAYCAN GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA GİDECEK

Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi ile, Azerbaycan doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınıyor. Proje sayesinde Avrupa'nın enerji ihtiyacı güvence altına alınırken Türkiye'nin jeostratejik değeri güçlendi.

Anlaşma ile Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu hat Avrupa'nın öncelikli tedarik rotalarından biri haline getirilmesi planlanıyor. AB'nin krizin çözümü için TANAP'a yönelmesi, gelişmiş altyapısı ile Hazar gazının Avrupa'ya iletilmesinde ana güzergâh olan Türkiye'nin, enerji arzının güvenliği konusunda sahip olduğu kilit rolü bir kez daha tescilledi.

GÜNEY GAZ KORİDORU NEDİR?

Güney Gaz Koridoru (GGK), 2008 yılında Avrupa Komisyonu'nun önerdiği, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa'ya doğal gaz tedarik rotası oluşturma girişimidir. 45 milyar dolar değerindeki projenin amacı, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak ve enerji tedarik skalasını genişletmektir.

Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan güzergah, Güney Kafkasya (Bakü, Tiflis Erzurum) Boru Hattı, Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı'ndan (Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan İtalya'nın güneyine ve Avrupa'ya) oluşmaktadır. Avrupa'nın enerji güvenliğinin Türkiye üzerinden sağlanacağı yatırımın ana tedarik kaynağı Hazar Denizi'nde bulunan Şah Deniz gaz sahasıdır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön