30 / 04 / 2024

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt riski primi 900 baz puana ulaştı. İktisatçılar ve siyasetçiler, iktidarı ülkenin iflasa sürüklenmesi konusunda uyarırken, Türkiye dünyada borç temerrüdüne düşme riski yüksek ülkeler arasında 20. sıraya yerleşti. 



CDS risk primini artıran etkenleri Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Medyascope için değerlendirdi: Durmuş, “2022 ve 2023’ün resesyon yılları olacağı beklentisi var, sermaye hareketleri yavaşlamaya başladı.” Yorumunda bulundu.
 
CDS primlerinin 300 puanının üzerinde olduğu durumlar, uluslararası finans kaynakları için “çok riskli” olarak değerlendiriliyor. Bu durumda, ABD’nin yüzde 3 olan tahvil faizinin üzerine, 900 puan risk primine karşılık gelen yüzde 9 faizin eklenmesiyle, Türkiye’nin dolar cinsinden borçlanma maliyeti de yüzde 12 oluyor.
Mayıs ayının ortasında 700 puanın, haziran ayında 800 puanın üstüne yerleşen ve geçtiğimiz gün (14 Temmuz) 900 puanı geçen CDS primindeki hızlı yükselişi, Prof. Dr. Mustafa Durmuş, yorumladı. 
Durmuş şöyle konuştu:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön