17 / 05 / 2024

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt riski primi 900 baz puana ulaştı. İktisatçılar ve siyasetçiler, iktidarı ülkenin iflasa sürüklenmesi konusunda uyarırken, Türkiye dünyada borç temerrüdüne düşme riski yüksek ülkeler arasında 20. sıraya yerleşti. 



Durmuş, “Türkiye’nin CDS puanının çok büyük önemi var. Bir ülkede göstergeler kötüleşmeye başlayınca uluslararası girişimci ve yatırımcılar, temerrüde düşme riski konusunda endişe duymaya başlarlar ve yatırımlarını bu doğrultuda durdururlar ya da azaltırlar. Bu durum, tam bir güvensizlik sorununa dönüştüğünde ise önce CDS primine yansır, şu anda Türkiye bunu yaşıyor” dedi.

Durmuş, Türkiye’nin dünyada ekonomileri arasında 23. sıraya gerileyerek, G 20’den teknik olarak çıktığını ve borç temerrüdüne düşme olasılığı en yüksek olan ülkeler arasında 20. sırada yer aldığını söyledi. 

Türkiye’nin beş yıllık CDS primi 839 olarak gösterilse de son duruma göre 900 puanı geçti. Durmuş, tabloda kamu borcunun hasılaya oranının yüzde 43,7 olmasına rağmen, Kamu Özel İşbirliği projelerinin Hazine’ye yükünün de ele alınması gerektiğini ve bu oranın aslında yüzde 50-60 arasında olması gerektiğini dile getirerek, “Bu elbette bir-iki ay içinde borç temerrüdüne düşmez ama oraya doğru hızla gidiyoruz” şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön