09 / 05 / 2024

Türkiye konut fiyat artışında 2.5 yıldır dünya birincisi! Ev fiyatları ne olacak?

Türkiye konut fiyat artışında 2.5 yıldır dünya birincisi! Ev fiyatları ne olacak?

Türkiye, 2020 ortasından başlayarak 2021 ve 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar dünyada konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke oldu. İşte konut fiyatları ve satışları ile ilgili merak edilenler...



2022 Aralık'ta satılan 193 bin 402 adet konutun, 2021 Aralık ayına göre yüzde 14.6 oranında daha az olduğunu belirten Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, ilk yarıda yaşanan yüzde 31 oranındaki yükselmenin yılı kurtardığına ve 29 bin adet ile yüzde 2'lik yükseliş olduğuna vurgu yaptı. 

Konut fiyatlarına da değinen Yıldırım, yükselen taleple beraber 2022 Ekim'de yıllık yüzde 188 gibi rekor seviyede artış olduğunu söyledi. 

Türkiye konut fiyat artışında 2.5 yıldır dünya birincisi! Ev fiyatları ne olacak?

KONUT DIŞI GAYRİMENKULDE 1.9 MİLYONLUK SATIŞ 

Konut dışı gayrimenkul tarafında ise tablonun daha iç açıcı olduğunun altını çizen Yıldırım, konuyla ilgili "2021 yılında ilk kez konut dışı gayrimenkul satışları konut satışlarını geçti ve 1 milyon 529 bin adede ulaştı" ifadelerini kullandı. 

Yıldırım, 2022 yılında ise konut dışı gayrimenkul satışlarının yüzde 25 daha yükseldiğini ve 1 milyon 913 bin adet olduğunu söyledi. 

Yıldırım, "Hem konut hem de konut dışı olmak üzere gayrimenkul satışları toplamda rekor düzeye yükseldi" ifadelerini kullandı ve 2023'de toplam 3 milyon 20 bin olan gayrimenkul satışlarının, 2022'de 3 milyon 434 bine yükseldiğine vurgu yapdı.

Türkiye konut fiyat artışında 2.5 yıldır dünya birincisi! Ev fiyatları ne olacak?

Kovid-19 pandemisi sebebiyle ekonominin kapatıldığı 2020 yılında başta iş sahiplerinin, sermaye veya paralarını konuta, emlağa yatırdığını dile getiren Yıldırım, böylece gayrimenkul piyasasının canlandığını belirtti. 

"Faizlerin tek haneli rakamlara düşürülmesi ve kredi genişlemesi ise gayrimenkul canlılığında başat rol oynamıştı" açıklamasında bulunan Yıldırım, bu canlılıkla beraber Türkiye'nin 2020 ortasından başlayarak 2021 ve 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar dünyada konut fiyatlarının en fazla yükselen ülke olduğunu vurguladı. 

Geçtiğimiz senenin son öeyreğine ait verilerin henüz yayınlanmadığını dile getiren Yıldırım, konuyla ilgili "Prof. Dr. Hakan Kara'nın grafiği yer alıyor ki, fiyatlar ekim ayında yüzde 189 düzeyine kadar çıkmış. Konut fiyat sıralamasında Türkiye en azından 2.5 yıldır listelerin ilk sırasında yerini aldı diyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Türkiye konut fiyat artışında 2.5 yıldır dünya birincisi! Ev fiyatları ne olacak?

Abdurrahman Yıldırım, konutta hem satışların hem de fiyatların faizlerin düşürülmeye başlandığı Eylül 2021 sonrasında güçlü bir ivme yakaladığını söyledi ve "Tablo karşısında “Sen nelere kadirsin ey negatif faiz” demek geliyor. Evet faizin çok şeye gücü yetiyor" diye konuştu. 

"Faiz oranları veya parasal miktar yoluyla TL’nin fiyatı hızla değişir ya da düşerken, kimse oturup seyredemez. Mal canın yongasıdır" diyen Yıldırım, konuta, arsaya, araziye, gayrimenkule, emtiaya, hammaddeye, dayanıklı ve dayanıksız tüketime hücum edilmesinin sebebinin de bu olduğunu aktardı. 

Artan konut, arsa ve arazi fiyatlarının geleceğe taşınan ciddi bir sorun olacağına dikkat çeken Yıldırım, "Pahalı arsalar üzerinde inşa edilecek konutlara finansal erişim daha zorlaşacak. Dahası fiyat artışında dünya lideri olmuş konutlarda oturacak kadar da zengin değiliz" diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

İmar affı bekleyenler aman dikkat! 2023'te imar barışı çıkacak mı? Hemen bu son dakika detaylarına bakın!

Tapu sahipleri aman dikkat! Sona ereceği tarih resmen açıklandı! Sakın kaçırmayın! 

Akaryakıtta Ocak depremi başladı! Benzine 80 kuruş zam geldi! Opet, BP, PO, Total, Shell 13 Ocak 2023 fiyat listesi


Geri Dön