22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye Müteahhitler Birliği binası hava kanallarıyla zeminden ısıtılıyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği binası hava kanallarıyla zeminden ısıtılıyor!

Termal labirent sistemin Türkiye'deki ilk örneği olan Türkiye Müteahhitler Birliği binası, Roma mimarisinden esinlenilerek hava kanallarıyla zeminden ısıtılıyor. Sistem, ısıtma/soğutma maliyetlerinde yüzde 35-40 düzeyinde tasarruf sağlıyor.




Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Ankara'daki yeni merkez binası, yeşil bina teknolojilerini bir adım öteye taşıyarak, "Önce Biz Binaları Şekillendiririz, Sonra da Onlar Bizi" felsefesini ön plana çıkarıyor. Mimar Selçuk Avcı tarafından tasarlanan TMB merkez binası, termal labirent sistemi ile önce Londra'da En İyi Uluslararası Yapı Ödülünü, daha sonra ise ABD tarafından verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) Platinum sertifikasını almaya hak kazandı.


Termal labirent sistemin Türkiye'deki ilk ve tek örneği olan bu bina, Roma mimarisinden esinlenilerek hava kanallarıyla zeminden ısıtılıyor.


Farklı teknolojiler bir arada

Zeminden ısıtma, duvardan ısıtma gibi tanıdığımız çözümler, yüksek performans ve düşük enerji tüketimi açısından termal labirent sisteme benzer bir felsefeye sahip. TMB Genel Merkezi tasarımını özgün ve yenilikçi kılan husus ise, yüksek performanslı ve düşük enerji tüketimli bir yapı ortaya çıkarmak için farklı teknolojilerin birbirleriyle uyumunun sağlanmış olması. "Termal beton döşeme ısıtma ve soğutma sistemi", "labirent sistemi" ve "soğuk kirişler" (chilled beams) sistemin farklı tasarım enstrümanları olarak ön plana çıkıyor.


Üçüncü bodrum katı gibi

Üçüncü bir bodrum katı olarak tasarlanan labirent sistemi, yer seviyesinin altındaki belli bir derinlikte sıcaklığın yıl boyunca sabit olmasından yararlanıyor. Sistem, ısıtma/soğutma maliyetlerinde yüzde 3540 düzeyinde tasarruf sağlıyor. Labirent ile yer altında oluşturulan termal kütle kapasitesine termal döşeme ve soğuk kiriş sistemleri entegre ediliyor. Soğuk kirişler, iç hava sıcaklıklarının hassas bir biçimde ayarlanabilmesine olanak tanıyor.


Termal labirent yöntemi ile karasal iklimin hakim olduğu, gece ve gündüz arasında 20 derece fark olabilen Ankara'nın özelliğinden faydalanılıyor. Doğal ısıtma ve soğutma sistemi, yaz aylarında düşük gece ısısını depolayarak, gündüz binayı soğutmayı; kışın ise toprak altının öz ısısını kullanarak binanın ısıtılmasını sağlıyor. Bu tasarımda enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'iyapının çatısında yer alan fotovolteik panellerle karşılanıyor.


TMB Genel Merkezi'nin yapımında, yeşil bina yaklaşımı belirleyici olmuş. Labirent sisteminin farklı bir binada uygulanması o binanın teknik özelliklerine, ihtiyaçlarına, binanın bulunduğu bölgenin iklimine ve zemin şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Termal beton döşeme sistemi de, yine binanın mimari ve mekanik tasarımına bağlı olarak değişebiliyor.


TOKİ Haber


Geri Dön