23 / 12 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği: Konutta balon tehlikesi dikkatle değerlendirilmeli!

Türkiye Müteahhitler Birliği: Konutta balon tehlikesi dikkatle değerlendirilmeli!

Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) Temmuz ayı inşaat sektörü analiz raporunda, konut sektöründe balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görüldüğü belirtildi.



Sektördeki gelişmelerin yanı sıra küresel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerin yönünü belirlemekte ağırlıklı rol oynayan ABD, AB, Rusya ve Çin dörtlüsüne, son dönemde Afrika'dan Ortadoğu'ya uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmış ve Avrupa'yı da kaygılandıran "şiddet eğilimli İslamcı hareketin" eklendiği ifade edildi. 


Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 4,3 büyümesi kadar, yılın başından itibaren uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirlere bağlı olarak iç ve dış talep arasında kuvvetli bir dengelenmenin başlamış olmasının da memnuniyet verici olduğu kaydedilen raporda, buna karşın konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerilemesinin kaygı verdiği belirtildi. 


Raporda, İrak ve Libya'daki gelişmelerin, neden oldukları kayıplar ve ufuktaki riskler itibariyle sadece ekonomiyi değil, inşaat taahhüt sektörünü de çok yakından ilgilendirdiğine işaret edildi. 


"Balon tehlikesi dikkatle değerlendirilmeli" Konut fiyatlarına ilişkin tespitlerin de bulunduğu raporda, Türkiye'nin uluslararası anlamda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak öne çıktığı belirtildi. 


Raporda, konut sektöründe balon tartışmaları ile ilgili, "Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014'e devredilmiş dairelerin de bulunduğu, tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi ve ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görülmektedir" önerisinde bulunuldu. 


"Projelere Hazine garantisi bankaları cesaretlendirecek" 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,8 büyüme kaydeden inşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5,2 büyüdüğü hatırlatılan raporda, büyümedeki yavaşlamanın nedenlerinin sorgulanması, bunun konut sektöründeki gelişmeler ile ilişkilendirilmesi ve kalıcı olup olmayacağının irdelenmesi gerektiği kaydedildi. Türkiye'de son 5 yılda gerçekleşen ve değeri 67 milyar doları aşan dev projelerin yüzde 90-95'inin Türk bankaları tarafından finanse edildiği bilgisine yer verilen raporda, şu ifadeler kullanıldı: "Yatırımcılar 12-13 yıla varabilen kredi vadeleri başta olmak üzere elde ettikleri çeşitli avantajlar nedeniyle finansmanda Türk bankalarını tercih etmektedirler. Dahası, Hazinenin 1 milyar lira ve üzerindeki Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Yap-Kirala-Devret (YKD) modelli projelere garanti vermesi yönündeki kararın Türk bankalarını proje finansmanına katılım konusunda daha da cesaretlendireceği beklentisi artmış durumdadır." Yurt dışında 6 ayda 116 proje üstlenildi Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine ilişkin bilgilerin de paylaşıldığı raporda, yılın 6 ayında 33 ülkede tutarı 9,9 milyar doları aşan 116 yeni proje üstlenildiği bildirildi. Bu dönemde en çok iş üstlenilen ilk 5 ülkenin sırasıyla Katar, Cezayir, Irak, Türkmenistan ve Libya olduğu belirtildi. 


Raporda, son dönemde Irak'ta meydana gelen olaylar neticesinde ülkenin özellikle Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar, Bağdat ve Basra kentlerinde ortaya çıkan ciddi güvenlik sorunlarının ülkede faaliyet göstermekte olan Türk firmaları açısından büyük risk oluşturmaya başladığına dikkat çekildi. 


Yeni Ekonomi 


Geri Dön