29 / 04 / 2024

Türkiye turist sayısı bakımından dünya altıncısı!

Türkiye turist sayısı bakımından dünya altıncısı!

Türkiye turist sayısı bakımından dünya altıncısı oldu. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Birkan, Türkiye'ye gelen turist sayılarının beklentilerle örtüştüğünü belirtti.



Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Birkan, Türkiye'ye gelen turist sayılarının beklentilerle örtüştüğünü belirterek, "Sezon sonuna kadar hem yerli hem de yabancı turist sayısı böyle devam eder mi bilemiyoruz ancak artık Türkiye'nin önemli pazarları Rusya ve Avrupa çalkantılardan eskisi kadar çabuk etkilenmiyor" dedi.


Birkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çevresinde yaşananlardan etkilendiğini ancak buna rağmen yerli ve yabancı turist sayılarının sevindirici olduğunu söyledi. 


-"Türkiye son 12 yılda dünyanın üç katı büyüdü"


Avrupa'nın hala ekonomik krizin etkilerinden kurtulamadığına dikkat çeken Birkan, yabancı turistin bu sebeple yurt dışı seyahatlerinden kaçındığını vurguladı.


Birkan, ekonomik krizin Türkiye gibi hizmeti daha düşük fiyatlara sunan ülkeler için bir fırsata dönüştüğünü ifade ederek, "Şu ana kadar Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayıları turizm sektörünün beklentileriyle aşağı yukarı örtüşüyor. Henüz sezonun başında sayılırız. Sezon sonuna kadar hem yerli hem de yabancı turist sayısı böyle devam eder mi bilemiyoruz ancak artık Türkiye'nin önemli pazarları Rusya ve Avrupa çalkantılardan eskisi kadar çabuk etkilenmiyor" diye konuştu. 


-Dışardan bakanlar Türkiye'nin yükselişine hayran


TTYD Başkan Yardımcısı Birkan, Türkiye'ye gelen turistin kişi başına yaklaşık 830 dolar harcama yaptığını belirtti.


Türkiye'nin turizmdeki en büyük rakipleri arasında bulunan İspanya'da ise rakamın bin doların üzerinde seyrettiğini anlatan Birkan, şunları söyledi:


"Türkiye turist sayısı bakımından dünya altıncısı. Turizm gelirleri bakımından ise dünyada 12'nci sırada yer alıyor. Türkiye İspanya'nın aldığı kadar turisti misafir edebilse bizim cari açığımız yüzde 4'e iner. Bundan sonra Türkiye'nin hedefi turist başına yapılan harcamaları arttırmak olmalıdır.


Son 12 yılda Türkiye'de turizmin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 12. Dünyada ortalama büyüme hızı ise 4,1. Yani Türkiye turizmde dünyanın üç katı büyüyen bir ülke. Dışardan bakanlar ülkemizin turizmdeki yükselişini hayretle ve hayranlıkla izliyor."


-"Turizm en karlı ihracat kalemi"


"Her şey dahil" konaklama paketlerinin zaman zaman eleştirildiğine dikkat çeken Birkan, Türkiye'nin İspanya ve benzeri ülkelerin aksine ürünleri daha az maliyetle elde ettiğini, bunun da turizmdeki kar oranını arttırdığını açıkladı. 


Birkan, şöyle konuştu:


"TTYD olarak, '2023'te her yıl ortalama 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm gelirini çok rahatlıkla elde edebiliriz' diye düşünüyoruz. Şu anda turizm gelirleri, ülke ihracatının yüzde 22'sine yakın. Eğer ihracat kalemi olarak turizmi ele alacak olursak en karlı ihracat kalemi diyebiliriz. Tekstil ya da otomobil sektöründe sattığınız ürünün önemli bölümü ithal ama turizmde inşaat ve operasyon aşamasında kullanılan ürünlerin neredeyse tamamı ülke içinden karşılanıyor. Bu da ülkemize dönüşümlü bir katkı sağlıyor."


Kıyılarda otel yatırımlarının yeterli sayıya ulaştığının da altını çizen Birkan, yatırımcılara Anadolu ve Karadenize yönelmelerini tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön