28 / 04 / 2024

Türkiye ve Rusya, ihracatta Avrupa’nın öncüsü olacak!

Türkiye ve Rusya, ihracatta Avrupa’nın öncüsü olacak!

OECD ve FAO’nun ortak hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunu paylaştı Rapora göre, Doğu Avrupa’daki tarımsal ürünlerin, özellikle tahılın, ihracatındaki büyüme, Türkiye ve Rusya’nın üzerinde yoğunlaşacak.



Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iş birliği kapsamında hazırladığı ve tarımsal ürün piyasasının gelecek 10 senesine ışık tutacağı öngörülen “Tarımsal Görünüm 2023- 2032” raporunun en dikkat çeken bölümlerden biri de “Avrupa’daki tarım emtiaları ticareti”yle ilgili olan bölümü oldu.

 Türkiye ve Rusya, ihracatta Avrupa’nın öncüsü olacak!

Zira raporun bu bölümünde Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın mimar ülkesi olarak Türkiye ön plana çıkıyor. Rapor, şunları aktarıyor: “Karadeniz Tahıl Girişimi çerçevesinde geçen yılın ortalarında imzalanan tahıl anlaşması, Ukrayna'dan ihracatın devamını sağlama konusunda kritik öneme sahipken, hacimler önemli ölçüde düştü. Aynı zamanda, savaş sonucunda üretimin azalmasıyla beraber ihracatın önümüzdeki süreçte daha da daralacağı öngörülüyor. Öte yandan, tahıl anlaşmasının uzatılıp uzatılmayacağı da belirsizliğini koruyor.”

OECD ve FAO şu öngörüyle sürdürüyor: “Esas varsayımlara göre, Ukrayna'nın ihracatının 2031’e kadar ancak 2021 düzeylerinde toparlanacağı tahmin ediliyor. Sonuçta, Doğu Avrupa'dan net ihracatın 2020-2022 baz sürecine göre yüzde 22'nin biraz üzerinde artması beklenirken, net ihracattaki mutlak büyüme son 10 senede ulaşılan düzeyin yarısından azdır.”

 Türkiye ve Rusya, ihracatta Avrupa’nın öncüsü olacak!

BÜYÜME TÜRKİYE VE RUSYA'DA YOĞUNLAŞACAK

Dünya gazetesinden Emre Ergül'ün haberine göre, işte burada söz konusu rapor, Türkiye ve Rusya’yı işaret ediyor: “Büyümenin, ihracatın sırasıyla yıllık yüzde 2.4 ve yüzde 1.9 yükseleceği öngörülen Türkiye ve Rusya’da yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

Yıllık yüzde 1.8 büyümeyle bir araya getirildiğinde Batı Avrupa'dan yapılan ihracatta bu, toplam Avrupa ve Orta Asya bölgesinin 2032’ye kadar küçük bir net ticaret fazlasına ulaşması için yeterlidir.” Rapor, bölgedeki diğer ihracat kalemlerini de şu şekilde sıralıyor: “Bölgenin toplam ihracatı, büyük ölçüde bitkisel ürün ihracatındaki yüzde 23 oranındaki yükselişe bağlı olarak 2032’ye kadar yüzde 19 artabilir. Fakat hayvansal ürünlerde yüzde 12 oranındaki daha düşük bir büyüme söz konusu. Tahıl ihracatının 2032’ye kadar yüzde 20 veya 32 milyon ton artacağı tahmin ediliyor. Ek hacimlerin yarısından fazlası Rusya'dan kaynaklanıyor.

Rapor, Türkiye ile Rusya’nın yakın gelecekte Avrupa’nın ihracat öncüsü ülkeleri olacağını vurguluyor.

Emekli maaşına yüzde 50’ye yakın zam! 2024’te en düşük emekli maaşı tam bu kadar olacak! Kuruşu kuruşuna hesaplandı!

İmar planları ertelendi, konut satışları düştü!

Kadın girişimcilere 5 yıl içerisinde 100 milyar TL finansman!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön