16 / 11 / 2024

Türkiye, yeşil bina dönüşümünde 8. sırada!

Türkiye, yeşil bina dönüşümünde 8. sırada!

Türkiye 2016 yılında, brüt 4.78 milyon metrekare LEED sertifikalı bina alanıyla dokuzuncu sıradan sekizinciliğe yükseldi.




Türkiye 2016 yılında, brüt 4.78 milyon metrekare LEED sertifikalı bina alanıyla dokuzuncu sıradan sekizinciliğe yükseldi.


USGBC (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından yapılan açıklamada, dünyada en yaygın ve tanınan yeşil bina sertifika sistemi olan LEED sertifikası alan ilk 10 ülke arasında Türkiye'nin 8. olduğunu açıkladı.


İlk 10 ülke listesi, ABD dışında, dünyada sürdürülebilir bina tasarım, yapım ve işletmesi alanında önemli gelişmeler elde eden ve LEED sertifikalı yeşil binalara uluslararası talebin artmaya devam ettiği ülkeleri öne çıkarıyor. ABD, LEED konusunda dünyanın en büyük pazarı, ancak LEED programının geliştirildiği ana ülke olarak bu listeye dahil edilmiyor. Şu anda LEED (Enerji ve Çevre konusunda Tasarım Liderliği) programında 82 binden fazla proje küresel olarak 1.4 milyar m2 yapılı alan ve 112 bin LEED Homes sertifikası almış konut yeralıyor. Dünyanın 162'den fazla ülkesinde her gün 170 bin m2 yapılı alan LEED Sertifikası alıyor.


USGBC Başkanı Mahesh Ramanujam, şu bilgileri veriyor: ”Uluslararası liderlik konumunda olan Türkiye gibi ülkeler, sürdürülebilirlik hareketinin binalardan, yerleşimlere ve şehirlere doğru yayılmasında ve pazarın dönüşümünde öncülük ediyorlar. Türkiye LEED ve yeşil binalar konusuna bütünsel bir bakışla odaklanıp çevre ve insan sağlığı konularına öncelik vererek, bizlerlerin yeşil bina hedefine bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı oluyor.”


Trilyon dolarlık endüstri


USGBC tarafından katkı verilen pazar araştırmalarına göre, Türkiye’nin de içinde olduğu pazar gelişimi kapsamında, küresel yeşil bina talepleri büyüyerek her üç yılda bir ikiye katlanıyor. 70 ülkede yapılan bu araştırmaya göre Türkiye gibi ekonomilerin bugünkü seviyelerinden iki ile altı kat arasında büyüyerek yeşil dönüşümün liderliğini yapması bekleniyor. Artan yeşil bina talebi ile pazarın trilyon dolarlık bir endüstriye dönüştürmüş olduğunu ortaya koyan araştırma, bu gelişime koşut olarak yeşil bina yapı malzemeleri pazarının da 2019 yılında 234 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor


Sağlıklı yaşam alanları


LEED sertifikalı yapılar daha az enerji ve su kaynakları kullanarak işletmede para tasarrufu sağlarken, karbon salımlarını düşürüyor ve yaşayanlar, çalışanlar, işyerleri ve toplum için daha sağlıklı yaşam alanları sunuyor. Binalar küresel karbon salımlarının tahminen yaklaşık yüzde 30'luk payına sahip olduğundan yeşil binalar iklim değişimine getirdikleri çevresel, toplumsal ve ekonomik yararlarla en ekonomik ve etkin çözümlerden birini sağlıyor. USGBC aynı zamanda Türkiye'nin de imzaladığı Paris Anlaşması'nın başarıya ulaşması için bina ve yapı sektörünün tümünde karbon ayakizinin azaltılması ve Net-Sıfır Binalar konusunda liderlerin belirlenmesi için çalışıyor. ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) de, yeşil bina bilgilerinin yaygınlaşması için sürekli eğitimlerle sektördeki profesyonelleri ve yarının profesyonelleri eğitmeye devam ediyor. Hedef, Türkiye’de önümüzdeki beş yılda 15 milyon m2 yeni yeşil bina alanına ulaşması.


Yeşil bina sertifikalarında dünyada ilk 10 sırayı alan ülkeler


1. Çin


2. Kanada


3. Hindistan


4. Brezilya


5. Güney Kore


6. Taiwan


7. Almanya


8. Türkiye


9. İsveç


10. Birleşik Arap Emirlikleri


Dünya


Geri Dön