03 / 05 / 2024

Türkiye-Yunanistan İş Forumu gerçekleşti!

Türkiye-Yunanistan İş Forumu gerçekleşti!

Turizm başta olmak üzere Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Bakan Nihat Zeybekci, “1 artı 1’i 2 değil de, 7-8-11 yapacaksak, işbirliği yapmak zorundayız” dedi..



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Yunanistan’ın tarihte yaptığı en büyük hatanın zorunlu göç olduğunu söyledi. Zeybekci, ekonomi bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İzmir’de düzenlenen ‘Türkiye-Yunanistan İş Forumu’na katıldı.


Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çeken Zeybekci, “Eğer akıllı olursak, 1 artı 1’i 2 değil de, 1 artı 1’i 3, 1 artı 1’i 4, 1 artı 1’i 5, 7-8-11 yapacaksak eğer, işbirliği yapmak zorundayız” diye konuştu. Zeybekci, turizmde büyük bir işbirliği yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Ege’nin rüzgârını, turizmini, koylarını birlikte pazarlayabiliriz. Japonya - Kore örneği çok önemli. Dünya kupasını beraber düzenlediler. Biz niye uluslararası etkinliklerde işbirliği yapmayalım?”

‘Zorunlu göç hata’

“İki ülkenin tarihinde yaptığı en büyük hata savaşmalarıydı ama savaşmaktan daha kötü bir hata bu zorunlu göç oldu” diyen Zeybekci şöyle devam etti:

“Buradaki Anadolu’daki insanlarının göç ettirilmesi, adalardaki ve Yunanistan’daki insanların zorla göç ettirilmesidir. Elimizdeki en büyük fırsatı böyle teptik. İki ülke arasındaki en büyük köprüyü yıktık. Keşke o hata yapılmasaydı, keşke o zorunlu göç olmasaydı.”


‘Zeybek’ akrabalığı


2005’te Denizli Belediye Başkanı olduğu dönemde bir kültür etkinliği için Sisam’a gittiğini belirten Zeybekci, şu anısını paylaştı:

“Bizi çok güzel ağırladılar. Ada halkı evlerinden karnıyarık, cacık getirdi. Çok yaşlı bir kadın geldi, bana Türkçe ‘hoş geldin’ dedi. ‘Biz seninle akrabayız’ dedi. ‘Olabilir, bundan memnun olurum’ dedim. ‘Nereden akrabayız?’ dedim. ‘Senin  soyadın Zeybekci, bizim de soyadımız Zeybeki’ dedi.”


 

AA


Geri Dön