25 / 11 / 2024

Türkiye yüzde 3,5'lik büyüme oranıyla dünya devlerini geride bırakacak!

Türkiye yüzde 3,5'lik büyüme oranıyla dünya devlerini geride bırakacak!

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, Fed'in varlık alımlarını azaltması ve içerideki seçim atmosferine rağmen bu yıl dünya devlerini geride bırakarak yüzde 3,5 oranında büyüyeceği öngörülüyor.





IMF tahminlerine göre Türkiye, bu yıl yüzde 3,5'lik büyüme oranıyla dünya devlerini geride bırakacak


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerinden derlenen bilgilere göre Türkiye, küresel ekonomideki Fed kaynaklı değişimin gelişmekte olan ekonomileri olumsuz etkileyeceği beklentilerine karşın ABD, Avustralya, İngiltere, İsveç, Norveç, Japonya, Almanya, Avusturya, Fransa ve İtalya gibi çok sayıda gelişmiş ülkeden fazla büyüyecek.


Analistler, Türkiye ekonomisindeki toparlanma eğiliminin devam ettiğine ve ekonomik aktivitedeki ılımlı eğiliminin sürdüğüne dikkati çekerek, TCMB'nin sıkılaştırıcı yöndeki para politikası ve BDDK'nın son dönemde kredi büyümesine ilişkin aldığı tedbirlerin bu yıl büyüme üzerinde sınırlandırıcı etki oluşturacağını öngörüyor.


İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı David Lidington da önceki gün, İngiltere hükümetinin, Avro bölgesindeki durumunun kötü olduğu bir dönemde istikrarlı büyüme sağlayan Türkiye'yi, Avrupa'nın tek yükselen ekonomisi olarak gördüğünü söylemişti.


Türkiye'nin 2013 yılında büyüme hızı birinci çeyrekte yüzde 3, ikinci çeyrekte yüzde 4,5 ve üçüncü çeyrekte yüzde 4,4 oldu.


Türkiye, kendi kulvarında da öne çıkıyor


Türkiye, IMF'nin bu yılki büyüme beklentilerine göre, gelişmekte olan ekonomiler içinde de dikkati çekerken, büyüme oranıyla Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Mısır, Meksika ve Ukrayna'yı geride bırakıyor. Arjantin yüzde 2,7, Brezilya yüzde 2,3, Bulgaristan yüzde 1,6, Mısır yüzde 2,8, Meksika yüzde 3 ve Ukrayna yüzde 1,5 ile 2014 yılında Türkiye'den daha az büyüyecek ülkeler arasında yer alıyor. Buna rağmen, başta Asya ülkelerinden Çin, Hindistan ve Endonezya, Türkiye'den yüksek gelmesi beklenen büyüme rakamlarıyla öne çıkıyor. Çin'in yüzde 7,5, Endonezya'nın yüzde 5,5 ve Hindistan'ın bu yıl yüzde 5,4 büyüyeceği tahmin ediliyor.


ABD 2014 yılında yüzde 2,8 büyüyecek 


2013 yılında ABD ekonomisinin yüzde 1,9 oranında büyüme kaydettiği tahmin edilirken, IMF ocak ayı güncellemesinde bu trendin yükselerek devam etmesini bekliyor. IMF son yayınladığı büyüme raporunda ABD'nin 2014 yılı büyüme oranını 0,2 puan yukarı yönlü revize ederek yüzde 2,8 seviyesine yükseltti. OECD ise bu yıl ABD'nin yüzde 2,9 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.


IMF verilerine göre, 2008 yılında yüzde 0,3 büyüyen ABD, 2009 yılında yüzde 2,8 küçüldü. ABD'nin büyüme verisi 2010 yılında yüzde 2,5, 2011 yılında yüzde 1,8 ve 2012 yılında yüzde 2,8 olarak gerçekleşirken, ülkenin büyüme trendinin bu yıl da devam etmesi bekleniyor.


IMF ve OECD'nin diğer ülkelere ilişkin beklentileri


IMF, 1990'lı yılların başından itibaren sağladığı istikrarlı büyüme performansı ile dünyanın güçlü ekonomileri arasında yer alan Avustralya'nın yüzde 2,8 ile ABD'yle aynı oranda büyümesini bekliyor. Geçen yılın son çeyreğinde GSYH'nın önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 oranında artış kaydettiği İngiltere'de, IMF ve OECD yüzde 2,4 büyüme gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Hizmet, sanayi ve ileri teknoloji sektörleri ağırlıklı ekonomisiyle dikkati çeken İsveç için de IMF ve OECD bu yıl yüzde 2,3 oranında büyüme gerçekleşmesini bekliyor. IMF, dünyanın 7. büyük petrol ve 2. büyük doğalgaz ihracatçısı Norveç'in bu yıl 2,3 oranında, OECD ise yüzde 2,8 oranında büyüyeceğini öngörüyor. 


ABD ve Çin'den sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak gösterilen Japonya için bu yıl IMF tarafından yüzde 1,2 büyüme beklenirken, OECD yüzde 1,5 ile daha iyimser bir büyüme gerçekleşmesini bekliyor. Sanayi devi Almanya için IMF, bu yıl yüzde 1,6 büyüme öngörürken, OECD bu rakamın 1,7 olmasını bekliyor. IMF bu yıl Avusturya'da yüzde 1,6, OECD ise yüzde 1,7 oranında büyüme olacağını beklerken, 2008 krizi öncesi dinamizmini hala yakalayamayan Fransa için büyüme tahminleri IMF tarafından yüzde 0,9, OECD tarafından da yüzde 1 olarak öngörülüyor. Bu yıl İtalya büyümesinin ise IMF ve OECD tarafından yüzde 0,6 olacağı tahmin ediliyor.




Dünya





Geri Dön