27 / 04 / 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, limon üreticileri için fiyat garantisi istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, limon üreticileri için fiyat garantisi istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limon üreticilerinin çeşitli sebeplerden dolayı mağdur olduğunu belirtti. Bayraktar çiftçilerin sıkıntıları aktardı. İşte ayrıntılar...



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limon üretimi yapan çiftçinin çok düşük ücretler sebebi ile mağdur olmaması için mevcut üreticiye fiyat garantisi verilmesi gerektiğini kaydederek, "Tarım ve Orman Bakanlığı limondaki analiz rakamlarını düşürmeli, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri yükseltmelidir." diye konuştu.

Başkn Şemsi Bayraktar, girdi fiyatlarının ve üretim masraflarının çok fazla arttığını kaydederek , bu durum sebebi ile çiftçilerin sıkıntı yaşadığını önemle belirtti. Bayraktar, limon hasadının başlamasının ardından alıcı bulunamadığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Dalaman İşletmesi, limonları 6 liradan satışa çıkardı fakat tüccar fiyatın inmesini bekliyor. Buna göre Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise limon fiyatını 2,5 Türk Lirası'ndan satışa çıkardı. Alınan verilerine göre, geçen sene limon üretici ücretleri ortalama 5 lira 10 kuruş iken bu sene ortalama 3 lira 33 kuruşa, erkenci çeşit mandalina fiyatının ise geçen sene 4 lira 20 kuruş iken bu sene 3 lira 50 kuruşa indi, maliyet artışları artan çiftçimizi hayal kırıklığına uğrattı. Çukurova bölgesinde erkenci çeşit mayer cinsi limon 0,5 Türk Lirası'na kadar düştü." dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, limon üreticileri için fiyat garantisi istiyor

ALTERNATİF PAZARLAR BULUNMALI

Bayraktar, fiyat garantisi verilmesinin önemine değinerek, "Üreticiye bugünden fiyat garantisi verilerek gelecek yıllarda bahçe sökümleri engellenmelidir. Çiftçilerimizin önemli sorunlarından biri de işçi bulamamaktır. Öte yandan Bayraktar, işçilik masraflarının yanında bir diğer hasat edilen ürünlerle aynı zamana denk gelmesinden ötürü işçi bulmakta da sorunlar artmıştır." ifadelerini kullandı.

Başkan Bayraktar, üründe ihracatın çok fazla bir şekilde artması için ihracatçıya destek olunması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: "BU süreçye yeni pazarlar bulunmalı, üretimin iç ve dış pazar talebine göre kontrollü bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı limondaki analiz ücretlerini düşürmeli, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri artırılmalıdır." dedi.

Çarşı pazar karıştı: Tarlada 3 lira olan ürün markette 24 lira!

Tarladan sofraya pahalılık arttı! Mayıs'ta elma 4,2 kat, maydanoz 4 kat, limon 3,1 kat daha pahalıya satıldı! 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön