Kent Haberleri

Türkiye'de 120 yılda depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısıyla 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin sayısı aynı!

Kartal Belediyesi, Kartal Kent Konseyi ve ayrıca, Jeofizik Mühendisleri Odası iş birliği ile Kartal’da ‘Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli’ düzenlendi. Panelde, konuşan Prof. Dr. Eyidoğan, “120 yılda depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısıyla 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin sayısı aynı” dedi.

Söz konusu panelin açılış konuşmasını Kartal Kent Konseyi Başkanı Av. Türkan Kurtulmaz Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında kısa bir süre önce TBMM’de kabul edilerek yasalaşan yeni Kentsel Dönüşüm Yasası’na vurgu yaptı. Yasanın bazı riskler barındırdığını ifade eden Öztürk, yasadaki bazı düzenlemelerden yola çıkarak uyarılarda bulundu. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan da konuya ilişkin yaptığı konuşmada Kartal Belediyesi’nin ‘kentsel dönüşümü’ masaya yatıran ilk belediyelerden biri olduğuna vurgu yaparak konuyla ilgili bazı örnekler verdi. Panelin diğer bir konuşmasını ise TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Burak Çatlıoğlu yaptı.

İSTANBUL’UN DEPREM RİSKİ ELE ALINDI

Açılış konuşmalarından sonra depreme yönelik kısa bir film gösterimi yapıldı. Film gösteriminden sonra moderatörlüğünü Zafer Demir’in yaptığı ‘Kartal, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli’ başladı. Bahsi geçen panelde ilk konuşmacı İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ‘Dünya ve Türkiye’de Son Depremler’ başlıklı bir sunum yaptı. Eyidoğan, 6 Şubat deprem felaketinin 103 milyar dolardan fazla kayba yol açtığını söyledi. Türkiye’de son 120 yılda meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 6 Şubat depreminde vefat edenlerle eşit olduğuna dikkat çeken Eyidoğan’ın kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştırdığı sunumundan sonra diğer konuşmacılar sunumlarını yaptı.

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran ise ‘İstanbul’un Deprem Riski’ başlıklı sunumuyla megakentin resmen fotoğrafını çekti.İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer de ‘İstanbul İçin Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler’ başlıkla bir sunum yaptı. Yine panele katılan isimlerden İnşaat Mühendisi, Kent Konseyi İmar Çalışma Grubu Başkanı İbrahim Doğan ‘Deprem ve Kamusal Alanlar’ başlıklı sunumunu dinleyicilere anlattı. Panelde Kartal Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, Kartal’da ortaya çıkan süreçlere yönelik bilgiler verdi. Yeni kanuna da değinen Baştan, dinleyicilerin pek çok sorusuna da yanıt verdi.

9 konut projesine toplam 7,5 milyar TL’lik yatırım!

Galatasaray’dan deprem bölgesine 300 yeni konut müjdesi!

Tapu sahiplerine müjde! Geriye dönük para iadesi yapılacak!