28 / 04 / 2024

Türkiye’de 2022'de kart ile 3,7 trilyon TL değerinde harcama yapıldı! Kartlar en çok market ve AVM’lerde kullanıldı

Türkiye’de 2022'de kart ile 3,7 trilyon TL değerinde harcama yapıldı! Kartlar en çok market ve AVM’lerde kullanıldı

Kredi veya banka kartı… Nakit ödeme yapma devri artık tarihe karışıyor. Ülke olarak çoktan alıştık bile. 2022 yılında Türkiye’de 3,7 trilyon TL değerindeharcama kart ile yapıldı. Kartların en çok kullanıldığı yerler ise şaşırtmadı: Marketler ve AVM’ler.



ŞİFRELİ ÖDEME TARİH OLUYOR

Araştırma, pandemi ile bağlantılı bir sonuç daha ortaya çıkardı; kartla temassız ödeme alışkanlığı giderek artış gösterdi.

Buna göre 2021 yılında 2,5 milyar olan temassız işlem adedi, 2022 yılında 4 milyar adede ulaştı. 2022’de yüzde 58 artış yaşandı.

İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞLERİN YÜKSELİŞİ AZALDI

Türkiye’de e-ticaret sektörü büyümesini sürdürüyor. 2022’de e-ticaret sektöründeki harcama hacmi 860 milyar TL’ye ulaştı ve bu rakamın toplam kartlı harcamalar içindeki ağırlığı yüzde 29,1’e yükseldi.

E-ticaret harcamalarının artış trendi incelendiğinde, yıllar içinde yaşanan yükseliş oranlarına gore 2022’nin oranındaki yükseliş düşük kalıyor.

Pandemi sonrasına bakıldığında e-ticaret harcamalarının toplam harcamalar içindeki artış trendi 2021’den 2022’ye 1,5 puanla daha düşük bir artış hızı kaydetti.

Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesinin ardından AVM harcamaları gibi fiziksel olarak lokasyon bazlı yapılan harcamaların artması, e-ticaret harcamalarının artış hızının düşmesinde etkili oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön