Türkiye'de 2030'a kadar 200 bin şarj istasyonu hedefleniyor! 40 milyon TL yatırım yapıldı!
Elektrikli araçlar için şarj istasyonlarına yapılan yatırımlar arttı. İşletme ruhsatı alan firma sayısı 30'a ulaşırken, Türkiye'de 4 bin olan şarj istasyonu sayısının 2030 yılına kadar 200 bine ulaşması bekleniyor. Sektör, ihracat açılımını da başlattı.
"YURT DIŞINDA TALEP PATLAMASI VAR"
Firma, geliştirdiği ürünleri yurt dışına satmaya hazırlanıyor. Vultrun Genel Müdürü Berkay Somalı, şimdiden yurt dışından sipariş almaya başladıklarına dikkat çekerek, “Yeni ünitelerimizle ilgili numuneler yolladığımız çeşitli çalışmalara başladığımız ülkeler var. Dolayısıyla donanım tarafında güzel gelişmelerin olduğu bir yıl yaşıyoruz. Finlandiya’dan Dubai’ye farklı ülkelerden talep gelmeye başladı. Çünkü dünyada açık olan bir sektör. Özellikle son dönemde talep patlaması yaşanıyor. Bu talebi karşılayacak çok da fazla firma yok. Bu alanda Türkiye için çok fırsat var. Ürettiğimiz ürünler akıllı teknolojiye sahip. Yüksek teknolojili katma değerli ürünler” şeklinde konuştu. Belirli bir müşteriye üretim yapabildiklerine dikkat çeken Berkay Somalı, bu sayede rekabet güçlerinin arttığını söylüyor.
DC ŞARJ ÜNİTELERİ YOLDA
Voltrun, şirketin Kros Otomotiv fabrikalarında geliştirdiği şarj istasyonlarını üretiyor. Geçen yıl 2 bin adet üretim yapan firma, bu rakamı her yıl ikiye katlamayı hedefliyor. Çünkü hem kendi markasına ait yük adetlerini artıracak hem de farklı firmaların ihtiyaçlarını değerlendirecektir. Voltrun, apartmanlarda ve alışveriş merkezlerinde kullanılmak üzere 22 kW'a kadar AC yük üniteleri üretmektedir. Araç aküsünü 2-3 saatte şarj eden bu tür cihazların maliyeti bin dolar civarında. Berkay Somalı, pili yarım saatte şarj edebilen ve 200 kW güce ulaşabilen hızlı şarj cihazı DS'nin üretimine yakında başlayacaklarını duyurdu. Hal böyle olunca Voltrun şarj istasyonları artık otoyollarda, şantiyelerin, alışveriş merkezlerinin ve otoparkların dışında yer alacak. Şirket ayrıca ücretli istasyon yönetim yazılımı geliştirmektedir. Bu yazılımı kendi Ar-Ge ekipleri ile geliştirerek müşteriyi istasyona yönlendirmekten ödemenin alınmasına kadar tüm süreci hayata geçiriyor.