Türkiye'de 27 bin bina kimlik aldı! Peki süreç nasıl başladı, sistemin avantajları neler? İşte ayrıntılar...
Binaların teknik ve genel bilgilerine kolayca erişilerek izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen Bina Kimlik Sistemi (BKS) aracılığıyla Türkiye'de 27 bin binaya kimlik belgesi verildi. Peki süreç nasıl başladı? Sistemin avantajları neler? İşte detaylar...
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
2019’da Kartal’da çöken ve 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı hala hafızalarda. Yaşanan bu acı olay sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum talimat vermiş ve Bina Kimlik Sistemi projesi geliştirilmişti. Bina kimlik kartlarının dayanıklı olması için ASELSAN ile özel bir çalışma da yapıldı. Yanmaz, soyulmaz malzemeler kullanırken kartın içine bir de çip yerleştirildi. Böylece insan eli ya da bir afette zarar görse dahi özelliği kaybolmayacak.
SİSTEMİN AVANTAJLARI NELER?
Ev alacak ya da kiralayacak vatandaşlar bu kimlik kartı sayesinde kullanılan malzemeden teknik özelliklere kadar her detayı görecek. Böylece müteahhit ya da emlakçı tarafından olası yanlış yönlendirmelerin önüne geçilecek.
Yangın, deprem gibi afet anlarında, binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi hayati önemdeki bilgilere erişilecek. Zamanla yarışılan afet hallerinde böyle bir sistem hayat kurtaracak.
Ülke genelinde süren kaçak yapılarla mücadele sürecine destek olacak. Yapılan denetimlerde ortaya çıkan sonuçla, kimlik bilgileri karşılaştırılacak, kaçak kat çıkma, kolon kesme gibi teknik müdahaleler tespit edilecek.
Tüm bu imkanlara ek olarak kişisel bilgiler korunacak. Her isteyen kimlikte işlenen tüm bilgileri göremeyecek. Binada yaşayanlar, binadan ev alacak ya da kiralayacaklar ve kamu için farklı detaylar görünür olacak.
Türk vatandaşlığı başvuru şartının değişmesi konut talebini nasıl etkileyecek?
Konut satışlarında tüm zamanların Mart rekoru resmen kırıldı!