22 / 11 / 2024
fuzul

Türk vatandaşlığı başvuru şartının değişmesi konut talebini nasıl etkileyecek?

Türk vatandaşlığı başvuru şartının değişmesi konut talebini nasıl etkileyecek?

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, gayrimenkul yolu ile vatandaşlık ediniminde uygulanan limitin artırılması ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte Bucak'ın o açıklamaları...




Yabancı yatırımcıların vatandaşlık hakkı kazanabilmesi amacıyla alması gereken gayrimenkul alt limitinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesine ilişkin yasal düzenleme bekleniyor. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, şöyle konuştu: “Gayrimenkul yatırımı yoluyla Türk vatandaşlığı edinimi için belirlenen minimum yatırım bütçesinin 400 bin dolara yükseltilmesi her ne kadar yerinde bir karar olsa da sektörde doğuracağı sonuçların etraflıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylesine keskin bir geçişin sektörde talep düşüklüğüne yol açması kuvvetle muhtemel.”

Söz konusu yeni düzenlemenin etkilerine de değinen Hakan Bucak şunları dile getirdi: “2017 yılında 1 Milyon Dolar olan yatırım bütçesi, 2018 yılında 250 Bin Dolara düşürüldü. Bunun arkasında yatan sebep ise yatırım yoluyla vatandaşlık imkanı sağlayan önemli Avrupa ülkelerinde bu bütçenin Türkiye’de şart koşulan yatırım bütçesinden çok daha düşük olmasıydı” diye konuştu.

Türk vatandaşlığı başvuru şartının değişmesi konut talebini nasıl etkileyecek?

Yaptığı açıklamada ülkemizdeki yaşam ve yatırım fırsatlarının dünya çapında keşfedilmesi için yatırım yoluyla vatandaşlık edinimi için gerekli olan bütçenin 2018 yılında 250 bin dolara indirildiğini ve üç yıl içerisinde yabancı yatırımcıya konut satışının 40 bin satış bandına çıktığını kaydeden Hakan Bucak, “Türkiye’deki yatırım ve yaşam kalitesine dair farkındalık her geçen gün artarken dünyanın 80 farklı ülkesinden insan, Türk pasaportu ve konut sektörüne ilgi duymaya başladı. Bu ilgi ve farkındalık artışının ardında özellikle 250 bin dolar yatırım bütçesi fırsatı vardı” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde “iyi yaşam” özlemi ve “doğru yatırım” düşüncesiyle Türkiye gayrimenkul sektörüne yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını kaydeden Bucak, şöyle konuştu: “2020 yılında doğrudan yabancı yatırımın sadece gayrimenkul sektörüne gelmesi dikkate alındığında ülkeye döviz girdisi sağlayan neredeyse tek sektör gayrimenkul sektörüydü. 2021 yılına gelindiğinde pandeminin etkilerinin azalması, düzelmeye başlayan ekonomik ortam ve sınırların açılmasıyla birlikte Türkiye, yabancı yatırımcı için oldukça ilgi çekici olan konumunu pekiştirdi. Dünya çapında ‘B planı’ arayışında olan ve geleceğe yönelik parlak bir yatırım lokasyonu araştıran yabancı yatırımcıların öncelikli tercihleri arasında Türkiye yer aldı. Buna bağlı olarak 2021 yılında, yabancıya gayrimenkul satışı 59 bin adet konut satışı ve yaklaşık 7-10 milyar dolar döviz girdisi olarak gerçekleşti.”

Peki Rusya-Ukrayna savaşı gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?


Geri Dön