29 / 04 / 2024

Türkiye'de aileler bütçenin yüzde 23.9'u konut ve kiraya harcıyor!

Türkiye'de aileler bütçenin yüzde 23.9'u konut ve kiraya harcıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hanehalkı bütçe anketinin 2014 yılı sonuçlarına göre tek kişinin çalıştığı ailelerde bütçenin yüzde 23.9'u konut ve kiraya harcanıyor. Çocuklu ailelerin konut ve kiraya ayrılan payı ise düşük oldu.



TÜRKİYE'de çalışanlar, gelirinin yüzde 40'ını kira ve ulaştırma giderleri için harcıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hanehalkı bütçe anketinin 2014 yılı sonuçlarına göre tek kişinin çalıştığı ailelerde bütçenin yüzde 23.9'u konut ve kiraya, yüzde 19.9'u ulaştırmaya harcanıyor. Gıda harcamalarının payı gelirin yüzde 19.4 ile ancak üçüncü sırada yer alabildi. Çiftlerden her ikisinin çalıştığı ailelerde ise bu oranlar sırasıyla, yüzde 20.9, yüzde 20.4 ve yüzde 17.4 olarak gerçekleşti. 


Araştırmaya göre Türkiye'deki hane halkının yüzde 48.4'ünü çocuklu çiftler oluştururken, toplam tüketim harcamalarının yüzde 53.8'ini çocuklu aileler gerçekleştirdi. Çocuklu ailelerin harcama yapısında ulaştırma ve eğitimin payı daha da yükselirken, gıda ve alkolsüz içecekler ile konut ve kiraya ayrılan payı düşük oldu. Hanedeki çalışan ebeveyn sayısının artması ile birlikte eğitim, eğlence ve kültür ile lokanta ve oteller grubundaki harcamaların payında ise artış gözleniyor. 


Sözcü


Geri Dön