20 / 05 / 2024

Türkiye'de asansör denetimini umursayan yok!

Türkiye'de asansör denetimini umursayan yok!

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, "Denetleyici personelimizi binalarına sokmayan, denetim raporu çıktığı halde raporunu teslim almayan çok fazla bina sahibi var. Bunların eğitilmesi gerekir" dedi...



Şişli'deki rezidans inşaatında asansörün zemine düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesi ile asansörlerdeki denetim eksikliğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten TMMOB Makine Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, Türkiye'deki mevcut asansörlerdeki durumun Avrupa standartlarının gerisinde olduğunu, bunun da asansör sahiplerinin asansör denetimini "gereksiz" görmesinden kaynaklandığını söyledi. 


Yalçın, "Denetleyici personelimizi binalarına sokmayan, denetim raporu çıktığı halde raporunu teslim almayan çok fazla bina sahibi var. Bunların eğitilmesi gerekir. Denetimin gerekli olduğuna inanılmıyor" dedi. 


"Belediyeler çoğunlukla bu kontrolleri yaptırırken vatandaşla karşı karşıya kalmak istemediği için bir de bina sahiplerini buna zorlayan bir mekanizma olmadığı için asansörlerin periyodik kontrolleri Türkiye'de sıkı bir şekilde yapılmıyor" diyen Yalçın, belediyelerdeki bu sorumluluğa karşı Türkiye'de mevcut asansörlerin sadece yarısının denetlendiğini, geri kalan yarısının ise kontrolünün hiç yapılmadığını, periyodik bakımı yapılan asansörlerin ise yüzde 70'inin riskli grupta yer aldığını ifade etti. Yalçın, periyodik kontrollerin yaptırımının doğrudan devlet tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi 


Geri Dön