15 / 05 / 2024

Türkiye’de çocuk okutmanın maliyeti ne kadar?

Türkiye’de çocuk okutmanın maliyeti ne kadar?

Türkiye’de anaokulundan üniversite mezuniyetin süresince tüm öğrenim hayatını devlet okullarında geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin Türk Lirası. Eğitiminin tamamını özel okullarda geçiren öğrenciler için ise aileleri 1 ila 5 milyon TL arasında servet harcıyor...



Türkiye’de çocuk okutmanın maliyeti ne kadar?

ŞEHİR DIŞINDA OKUMAK 100-400 BİN TÜRK LİRASI

Öğrencinin üniversite eğitimini farklı bir şehirde alması halinde, yurt, ev kirası, aylık harçlık gibi kalemlerden dolayı aile bütçesine 4 yıl için 100 TL ile 400 bin TL arasında ekstra yük biniyor.

Çocuklarını özel okullarda okutmak isteyenlerin ise ciddi bir serveti gözden çıkarmak zorunda.

Anaokulundan liseye özel okul ücretleri İstanbul’da yemek ve servis ücretleri ile birlikte 70-250 bin lira arasında değişiyor. Ankara, Bursa, İzmir, Antalya,  Adana  gibi diğer büyük illerde bu rakam 50-130 bin lira.

ÖZEL ÜNİVERSİTELER 60-380 BİN TÜRK LİRASI

Vakıf üniversitelerinde yıllık ücretler 60-380 bin lira arasında değişiyor.

Anaokuldan üniversiteye tüm öğrenim hayatını en uygun fiyatlı özel okullarda geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti en az 1 milyon lirayı buluyor.

Öğrenim hayatı pahalı okullarda geçen, tıp fakültesi gibi 6 senelik bir üniversiteyi okuyan öğrenci için ise toplamda 5 milyon lira gibi bir servet ödemek gerekiyor.

ASGARİ ÜCRETLE GERİ DÖNÜŞE ÖMÜR YETMİYOR

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmaya ilişkin olayı değerlendirirken, eğitimin oldukça pahalı ama yasal olarak zorunlu bir gereksinim olduğuna dikkati çekti.

Özel okullarda okuyan bir öğrencinin, ailesinin kendisi için yaptığı harcamayı çok uzun seneler çalışarak karşılayabildiğini kaydeden Güçlü Kayral, "Pahalı okullarda okuyan bir öğrenci, üniversiteden mezun olduktan sonra 20 bin Türk Lirası maaşlı bir işe girse, ailesinin kendisine yaptığı yatırımı ancak 20 yılda karşılayabiliyor. Asgari ücretle çalıştığında ise ömrü eğitim için kendisine harcanan parayı kazanmaya yetmiyor" ifadelerini kullandı.

BİM aktüel kataloğunda ucuz fiyatlı çeyiz ürünleri! BİM indirim kataloğu 7 Ekim 2022 fiyat listesi

A101'de yüzde 30'a varan dev indirim! 2 kg toz şeker 45 TL'ye düştü! 3 Ekim 2022 fiyat listesi

Tarım Kredi Market sosyal medyadan indirim listesini duyurdu! Sakın kaçırmayın! 3 Ekim 2022 fiyat listesi


Geri Dön