Türkiye'de dolar ve enflasyonu düşürecek formül açıklandı: Türk lirasındaki kayba dikkat
![Türkiye'de dolar ve enflasyonu düşürecek formül açıklandı: Türk lirasındaki kayba dikkat](https://cdn.emlakkulisi.com.tr/resim/orjinal/NDY2OTAyND-turkiyede-dolar-ve-enflasyonu-dusurecek-formul-aciklandi-turk-lirasindaki-kayba-dikkat.jpg)
Türkiye'de ekonomi piyasasının çarklarını durma noktasına getiren yüksek enflasyon ve yüksek kur geniş kitlelerin alım gücüne darbe vurmaya devam ediyor. Ekonomi uzmanları ülkedeki faiz-enflasyon-durgunluk döngüsünden çıkmanın formülünü açıkladı.
TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBINA DİKKAT
"Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin arkasındaki temel neden, mevcut politika bileşiminin olumsuz etkileri oldu. 2022’de yıllık ortalama enflasyonun Fitch tarafından derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oran olan yüzde 71.4'e çıkacağını tahmin ediyoruz. Artan geriye dönük endeksleme riskleri, yükselen beklentiler ve liradaki değer kaybı nedeniyle enflasyonun seyri oldukça belirsiz görünüyor.
Döviz kuru geçişkenliğinin hem hızı hem de şiddeti arttı. Genel politika bileşiminin en azından 2023 seçimlerine kadar aşırı destekleyici bir biçimde devam etmesini ve enflasyonun 2023'te ortalama yüzde 57 seviyesinde yer almasını bekliyoruz. Artan enflasyon, zayıf döviz kuru ve yurtiçi güvenin zayıflaması nedeniyle tüketimde yavaşlama bekliyoruz. AB’deki zayıf büyüme de dış talep üzerinde baskı oluşturacak. Büyümenin 2022'de yüzde 4,5 olmasını, ancak yüksek enflasyon, sıkılaşan finansman koşulları ve yavaşlayan küresel büyümeye bağlı olarak 2023'te yüzde 3,0'e ve 2024'te yüzde 2,9'a gerilemesini tahmin ediyoruz. Enflasyonu düşürmek, ancak faiz artırımı ve ortodoks para politikası izlenmesiyle mümkün olacaktır.
DÖVİZ RİSKİ ARTTI
Fitch Ratings'e göre, Türkiye'nin yeni ekonomi politikası karışımı kamu maliyesi ve ülke döviz pozisyonu üzerindeki riskleri artırdı. Hükümet zorlu dış ortama ve artan makroekonomik dengesizliklere rağmen yüksek büyüme ve istihdamı korumaya odaklanmaya devam ederken, giderek daha müdahaleci ve öngörülemeyen politikaların izlenmesi güveni ve finansmana erişimi daha da zayıflatabilir.