23 / 12 / 2024

Türkiye'de elektriğin yüzde 47'si konutlarda kullanılıyor!

Türkiye'de elektriğin yüzde 47'si konutlarda kullanılıyor!

İstanbul'da bugün başlayacak Akdeniz Ülkeleri Uluslararası İklimlendirme Kongresi Başkanı Cafer Ünlü, kongre öncesi düzenlediği basın toplantısında, tüketilen enerji birimi başına elde edilen milli gelirde Türkiye'nin oldukça geride olduğunu söyledi..



İstanbul'da bugün başlayacak Akdeniz Ülkeleri Uluslararası İklimlendirme Kongresi (CLIMAMED) Başkanı Cafer Ünlü, kongre öncesi düzenlediği basın toplantısında, tüketilen enerji birimi başına elde edilen milli gelirde Türkiye'nin oldukça geride olduğunu kaydetti. 


Enerji tüketiminin Gayri Safi Milli Hâsıla'ya (GSMH) oranının "enerji yoğunluğu" olarak bilindiğini ifade eden Ünlü; bu değerin Japonya'da 0.09, Avrupa Birliği ülkelerinde 0.16, Yunanistan'da 0.20 olduğunu ancak Türkiye'de bunun 0.29'a çıktığım kaydetti. 

Türkiye'de enerjinin (elektrik, petrol ve doğal gaz tüketimi dahil) yüzde 37'sinın sanayide, yüzde 36'sinin konutlarda ve yüzde 18.3'ünün ulaştırmada kullanıldığını kaydeden Ünlü, şunları söyledi: "Türkiye enerjiye toplamda 82.2 milyar dolar para harcıyor. Bunun 60 milyar 113 milyon dolarlık bölümü ithal ediliyor. Dolayısıyla ithal edilen enerji miktarı dikkate alındığında enerjiyi verimli kullanmalıyız. Özellikle binaların yalıtımına önem vermeliyiz" CLIMAMED'de uzmanlarm Net Sıfır Enerjili Binalar olarak adlandırılan "kendi enerjisini kendi üreten, fosil yakıt kullanmayan" yapıların konuşulacağını ifade eden Ünlü, Avrupa Birliği'nde 2018'den sonra kamu binalarının, 2020'den sonra tüm binaların 'Net Sıfır Enerjili Binalar' olarak inşa edilmek zorunda olduğunu açıkladı. 


Ünlü, Net Sıfır Enerjili Binaların 2035 yılma kadar dünyada 1.3 trilyon dolarlık bir pazar hacmine ulaşacağını kaydetti. Ünlü, CLIMAMED'de Türkiye'den 33, yurtdışından ise 45 bildiri sunulacağım sözlerine ekledi. 

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Türkmen) Türkiye'de elektriğin yüzde 51'inin sanayide, yüzde 47'sinin konutlarda kullanıldığına işaret ederek, klasik sistemlerin artık unutulması gerektiğini söyledi.


Türkmen, "Kendi enerjisini üreten binalar tasarlamamız lazım. Klasik sisteme göre ilk yatırım maliyeti yüzde 30 daha pahalı ancak 3-4 sene içerisinde bu bedel amorti ediliyor ve gelecek her yılda yüzde 40 daha fazla verim alınıyor" dedi.


Yeni Mesaj


Geri Dön