Türkiye'de en fazla maaşı mühendisler alıyor!
Türkiye'den en fazla maaşı yıllık ortalama 350 bin TL ile mühendislik sektöründeki yöneticiler alıyor. En fazla istifanın yaşandığı sektör tekstil ve sanayi olurken, en çok istihdamı inşaat sektörü sağlıyor...
Türkiye'den en fazla maaşı yıllık ortalama 350 bin TL ile mühendislik sektöründeki yöneticiler alıyor. En fazla istifanın yaşandığı sektör tekstil ve sanayi olurken, en çok istihdamı inşaat sektörü sağlıyor.
TÜRKİYE son 10 yılda gösterdiği ekonomik başarı ile dünya liginde adından söz ettiren bir ülke konumuna geldi. Enflasyon ve faizlerin tek haneli rakamlara indiği son yıllarda işsizlikte tarihi dip noktaları görüyor.
Türkiye'nin istihdam haritası incelendiğinde ise ilginç ayrıntılar göze çarpıyor. Örneğin Türkiye'de en iyi maaşı alan sektör mühendislik. Yıllık ortalama 350 bin TL maaş statüsüne sahip olan mühendislik sektörünü teknoloji, finans, sağlık ve bankacılık izliyor. Yenibiris.com, elemanonline.net ve michaelpage Kaan Zenginli istanbul verilerine göre Türkiye'deki orta ve üst düzey yönetici maaşları Avrupa ve dünya sıralamasına göre daha yüksek. Diğer taraftan sağlık sigortası, işsizlik sigortası, emeklilik gibi imkanlar diğer ülkelerde daha düşük. Ayrıca Türk yöneticilerin eğitim, yeterlilik, yabancı dil gibi unsurlarda diğer ülkelerden daha üstün olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca Türkiye'de maaşa ilave olarak bonus sistemi (prim) yaygın olarak görülüyor. Ayrıca maaş dışında araba ve ev gibi imkanların sunulduğu ülkelerin başında da Türkiye geliyor.
SektörMaaş (Yıllık) Mühendislik350 bin TL Bilgi teknoloji340 bin TL Finans330 bin TL Sağlık300 bin TL Perakende240 bin TL Not: Üst düzey yöneticiler baz alınmıştır En çok istifanın yaşandığı sektör ise tekstil. Geçmiş yıllarda iş hayatında en fazla istifanın çağrı merkezlerinde olduğu görülürken, bu yıl istifa liginde ilk sırayı tekstil alıyor. Az ücret istifaya zorluyor Tekstil sektöründe her 5 çalışandan biri 6 ay dolmadan istifa ediyor.
Çalışanların en fazla istifa etme nedenleri arasında ilk sırayı ücret yetersizliği alıyor. Bunu; iş ortamında gelişme ve yükselme imkanı olmayışı, yöneticinin kötü davranışları gibi durumlar takip ediyor. Cinsiyet olarak bakıldığında ise erkeklerin yüzde 40'ı maaş yetersizliğinden istifa ederken, kadınların yüzde 38'i istifa gerekçelerini yükselme imkanının olmayışı olarak gösteriyor.
İnşaat issizliğin ilacı Son 10 yılda çok hızlı bir büyüme kaydeden inşaat sektörü işsizliğe de ciddi destek oluyor. Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan sektörlere bakıldığında ilk sırada yer alan inşaat sektörünü sırasıyla, gıda ve bilişim izliyor. İnşaat sektörü Türkiye genelinde 3 milyona yakın insana iş imkanı sağlıyor. Sağlanan istihdamın yaş ortalaması ise 20-25 civarında. İstihdam edilenlerin yüzde 5 5'ini erkek yüzde 4 5'inin de kadınlar oluşturuyor.
Kaan Zenginli/ Star Gazetesi