27 / 04 / 2024

Türkiye'de neden dönüşüm yapılamıyor? Bina dönüştürmek resmen açmaza girdi! 

Türkiye'de neden dönüşüm yapılamıyor? Bina dönüştürmek resmen açmaza girdi! 

Deprem ülkesi olması sebebiyle Türkiye’de kentsel dönüşüm meselesi sık sık gündeme geliyor. Peki Türkiye'de neden dönüşüm yapılamıyor? İşte detaylar...



Kentsel dönüşüm ile ilgili detaylar, evini dönüştürmek isteyenler tarafından sık sık merak ediliyor. 

Paraanaliz köşe yazarı Çetin Ünsalan, Türkiye’de kentsel dönüşüm meselesinin tam bir açmaza döndüğünü aktardı ve konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı. 

Türkiye de neden dönüşüm yapılamıyor? Bina dönüştürmek resmen açmaza girdi! 

Kentsel dönüşümün kendi içinde çok büyük sorunları olduğunu, finansmandan mevzuata, insanların yaklaşımından kentsel dönüşümü inşaat olarak algılamaya kadar pek çok hatanın olduğunu vurgulayan Ünsalan, "En son kira yardımlarına destek arttırıldı. Destek, İstanbul için 5 bin 500 TL yapıldı" dedi. 

Ünsalan, bu desteğin ekmek almak için 2 TL verilmesi gibi bir şey olduğunun altını çizdi ve "İyi niyetli bir yaklaşım ama günün sonunda insanların ekonomik kaygılarla, binalarını güçlendirmesine imkan vermekten uzak" ifadelerini kullandı.

Ünsalan, konut kiralarının 15 bin liradan başladığı bir şehirde, çalışanların asgari ücret ve satın alma gücündeki erimeyi dikkate alındığında, bu paraya güvenerek adım atmasının imkansız hale geldiğinin altını çizdi. 

Türkiye de neden dönüşüm yapılamıyor? Bina dönüştürmek resmen açmaza girdi! 

Çetin Ünsalan, "Belki de işe gerçeklerle yüzleşerek başlamak gerekiyor. 5 bin 500 lira kira yardımıyla ev değiştirileceğine inanarak, bu işin içinden çıkmak, yukarıdaki hırsızlığı görmezden gelerek doğal bir olay olan depreme kızmakla neredeyse aynı davranış" açıklamasında bulundu. 

Şehrin yaşanabilir bir yer olduğunun göz ardı edilerek, binaları yeniden inşa etmeyi kentsel dönüşüm zannedenlerin, bunu deprem güvenliği adıyla yapıp, sonra da depremde toplanma alanlarını inşaata açmasının deprem güvenliğinden bahsedip, sonra defaten imar affını uygulamaya koymasının bu sorunun hep halının altına süpürüldüğünün göstergesi olduğuna dikkat çekti. 

Ünsalan, bu açıdan bakıldığında 5 bin 500 TL destekle insanların ortalama asgari ücretle, yani açlık sınırının altında gelir sahibi olarak yaşayacağının düşünülmesinin, emekli aylığı kadar kira desteğinin verilmesi kadar kendi içinde çelişen bir durum olduğunu dile getirdi. 

"Düşünsenize bir tarafta 5 bin 500 kira destekle insanların kentsel dönüşüme dahil olacağına inanıp, diğer yanda emeklilerin yarısının 7 bin 500 lira ile geçinebileceğini düşünüp, bunun da Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylığı olduğunu söylemeyi hangi mantıkla açıklayacağız?" diyen Ünsalan, "Ülkede enflasyonu yüzde 64,77 duyurup, kira desteğini 3 bin 500 liradan 5 bin 500 TL’ye çıkarmak, sonra da yüzde 45 oranında desteğe zam yapıp, kiracı ile konut sahibi ilişkisinde de yüzde 25’”i şart koşmak nasıl bir tutarlılıktır?" sorusunu yöneltti. 

Türkiye de neden dönüşüm yapılamıyor? Bina dönüştürmek resmen açmaza girdi! 

Çetin Ünsalan, bu şartlar altında değişmeyen tek gerçeğin, kentin mevcut binaları üzerinden güvensiz, şehircilik açısından kaotik, ısı kullanımında verimlilik açısından yetersiz, büyükşehir sosyalliği açısından pahalı ya da yetersiz olduğunu vurguladı. 

Ülkenin kentsel dönüşümeme ama rantsal dönüşüm peşinde koşmaktan da vazgeçmeme realitesinin değişmediğinin altını çizen Ünsalan, artık deprem haberlerinin daha çok okunacağını söyledi. 

KİPTAŞ Karanfilköy kura çekilişi 13 Ocak'ta! 1.361 konutluk dev proje!

Hükümetten emekliye ek zam için flaş açıklama: Kanun teklifi geliyor! Resmen tarih verildi! 

Ev alıp satmak isteyenler dikkat! Sahte emlak komisyoncusundan tam 430 bin Euro'luk dolandırıcılık!


Geri Dön