09 / 01 / 2025

Türkiye'de kamu binaları yangın riski altında!

Türkiye'de kamu binaları yangın riski altında!

Türkiye'de yangından korunma bilinci dip seviyelerde. Türkiye çapında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre son beş yıl içerisinde bir yangın tatbikatına katılanların oranı yüzde 10'un altında...



Türkiye'de yangından korunma bilinci dip seviyelerde. Türkiye çapında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre son beş yıl içerisinde bir yangın tatbikatına katılanların oranı yüzde 10'un altında. 


İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasındaki 240 ahşap yalı yangın açısından büyük risk taşıyor. Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, tarihi yapıların öncelikle kullanım amacı değiştirilip çağdaş yangın önleyici ve söndürücü tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekilerek her bina yanışında elektrikten yandı denilip katil olarak elektriğin suçlu gösterildiğini veya sabotaj denilerek sorumluktan kurtulmaya çalışıldığını belirtti. Yanan tarihi binaların tamamına yakınının resmi binalar olduğu4 tüketiciden 3'ü taksit istiyor Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği'nin (MOSDER) Nielsen ile yaptığı 'Mobilya Tüketici Araştırma Raporu'na göre her 4 tüketiciden 3'ü mobilya satın alırken 'taksitli' alışveriş yapmak istiyor ve taksit sayısında 12 ayı tercih ediyor. Rapora göre, mobilya satın alanlardan yüzde 40'ım bekâr, yüzde 55'ini evli, yüzde 4'ünü boşanmış olanlar oluştururken, tüketiciler en çok ortalama 26-35 yaş aralığında mobilya satın alıyor. 


Mobilya tüketiminde evli olanların oranı, 2010'daki raporla kıyaslandığında yüzde 5 azalırken, tüketimi gerçekleştirenlerden tek başma yaşayanların oranı ise bir önceki araştırmaya göre yüzde 7 arttı. Mevcut ve potansiyel mobilya tüketicisi 3+1 evde yaşama oranı bir önceki araştırmaya göre yüzde 19 düşerken, 2+1 evde yaşama oranı ise yüzde 20 yükseldi. Mobilya'nın yüzde 44'ü kredi kartına taksitle, yüzde 34'ü peşin ve yüzde 22'si senet ile taksitli alınıyor. 


Türkiye halkının büyük bölümünde yangın bilinci yok. Başta kamu olmak üzere yetkililer de binalarda yangınlara karşı yeterli önlemleri almıyor. İstanbul Boğazı'nda 240 ahşap yalı yangın açısından büyük risk taşıyor.  Kılıç, "Binaları yakan, cinayeti işleyen elektrik değil, yeterli önlemi almayan ve binanın özelliklerine uygun kullandırmayan yetkililerdir. Bunun sebebi, bilgisizlik nedeniyle veya ayrılan bütçe nedeniyle kaliteli sistemler yaptırılmaması, bakım ve onarımlara yeterince önem verilmemesi, uzman personelin bulunmamasıdır" açıklamasını yaptı. 


Bilinç yok 


Öte yandan Honeywell Life Safety'nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye genelinde son beş yıl içerisinde bir yangın tatbikatına katılanların oranı yüzde 10'un altında kaldı. Katılımcıların yüzde 28'i bir yangın alarmı duyduklarında, içinde bulundukları binayı hemen terk etmek yerine, önce diğer insanların nasıl davranacağına bakacaklarını bildirirken yansı da yangın çıkışlarını kullanmak yerine, binayı içeri girdikleri aynı yolu kullanarak terk edeceklerini ifade etti. Bu da yangın çıkışlarının öneminin yeterince bilinmediğini ortaya koyuyor. 


Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş. "Olası tehlikelerden korunmak için uygun eğitimler aracılığıyla toplumsal bilincin yükseltilmesi öncelikle atılması gereken kritik bir adım. İlgili yönetmeliklere tam olarak uyulması ve yangın sistemlerine kullanım ömürleri süresince gerekli bakımların yapılması da başarı için gerekli diğer faktörler" dedi. 


Cumhuriyet Emlak Şehriban Kıraç/ Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön