27 / 04 / 2024

Türkiye'de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Türkiye'de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Paribu'nun CEO'su Yasin Oral, kripto paralara ilişkin açıklamasında, Türkiye genelinde sektöre olan ilginin arttığını belirterek, "İki yılı ele aldığımızda ise 60 kata yaklaşan bir hacim ve 10 kata yaklaşan bir kullanıcı büyümesinden söz edebiliriz” diye konuştu.



Günümüzün popüler yatırım araçları arasında yer alan kripto paraların temeli 2009 yılına Bitcoin’in (BTC) geliştirilmesiyle atıldı. Özel bir şifreleme sistemiyle üretilen kripto paralar, dijital ve sanal bir para birimi şeklinde nitelendiriliyor. Capital Dergisi'nin özel ekinde yer alan Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre; kripto paralara ilişkin yapılan her türlü işlem, blok zinciri (blockchain) ismiverilen teknolojiye bağlı şekilde gerçekleşiyor. Dünya genelinde kripto para piyasasına kurumsal ve bireysel ilgi her geçen gün çoğalıyor. Hem işlem hacimlerinde hem de kullanıcı sayısında ciddi bir yükseliş kaydediliyor. Pazarın önemli oyuncularından biri olan kripto para işlem platformu Paribu'nun CEO'su Yasin Oral, konuya ilişkin açıklamasında “İki yılı ele aldığımızda ise 60 kata yaklaşan bir hacim ve 10 kata yaklaşan bir kullanıcı büyümesinden söz edebiliriz” diye konuştu.

Paribu, bu süreçte hızlı bir büyüme sergiliyor. Şirketin 2019 yılında 11 milyon dolar olan günlük işlem hacmi, 2020 yılında 34,4 milyon dolara yükseldi. 2021 yılının şu ana kadar geçen süresinde günlük ortalama 600 milyon doların üzerinde bir işlem hacmini yakaladıklarını dile getiren Paribu Ceo'su Yasin Oral, “Belirttiğim gibi, kullanıcı sayımız 5 milyona yaklaşıyor. Bu trendin yıl sonuna kadar ve 2022 itibarıyla da devam edeceğini öngörüyoruz” dedi. Yasin Oral, kripto para sektörüne ve Paribu'nun hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

Türkiye de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Paribu'dan bahsedebilir misiniz?

Paribu, Türkiye'nin en yüksek hacimli kripto para işlem platformu. Şubat 2017'de hizmet vermeye başladık. 7/24 kripto para işlemi ve TL yatırma çekme işlemi yapılabilen bir platformuz. Kullanıcılarımız Bitcoin dahil onlarca kripto para birimini alıp satabiliyor. Yaklaşık 5 milyon kullanıcıya hizmet veriyoruz.

2021 yılı nasıl bir yıl oluyor sizin için? Yıl sonuna kadar büyüme hedefiniz nedir?

İşlem hacmimizde ve kullanıcı sayımızda çok ciddi bir büyüme trendimiz var. 2019’da ll milyon dolar olan günlük işlem hacmimiz, 2020'de 34,4 milyon dolara ulaşmıştı. 2021'in şu ana kadarki kısmında günlük ortalama 600 milyon doların üzerinde. Belirttiğim gibi, kullanıcı sayımız 5 milyona yaklaşıyor. Bu trendin yıl sonuna kadar ve 2022 itibariyle de devam edeceğini öngörüyoruz.

Günlük ortalama işlem hacminiz ve kullanıcı sayınız nedir? 2021 yılı büyüme hedefiniz nedir?

Belirttiğim gibi, 2021 yılı için günlük ortalamamız 600 milyon doların üzerinde. Nisan ayında 1,2 milyar dolarlık günlük hacim ortalamasına eriştik. Bazı günler 2,5 milyar doları gördük. 202l'in son iki ayı var önümüzde. Mevcut ivmemize bakarak işlem hacmimizin artacağını öngörmek mümkün.

Türkiye de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Paribu Hub projelerinden bahsedebilir misiniz? Bu projelerle hedefleriniz nelerdir?

Paribu Hub' Ocak 2020'de, blokzincir ekosistemine eğitim iş birlikleri ve proje destekleriyle katkıda bulunmak için kurduk. Burada Türkiye'deki blokzincir ekosistemini bir çatı altında toplamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin bu teknolojinin üreticisi olması için çalışmalar yürütüyoruz. Ekosisteme insan kaynağı sağlama hedefi var Paribu Hub’ın. Düzenlenen temel ve ileri seviye blokzincir eğitimleri için Paribu Hub bursu sağlıyor. Blokzincir tabanlı çözümler geliştiren girişimler için yarışmalar, eğitimler; iş geliştirme potansiyeli olan ve fayda yaratacak projeler için çeşitli destekler sağlamayı amaçlıyoruz.

Pek çok kulüp ve marka kendi token’ını çıkarırken, yatırım yapan sayısı da artıyor. Sizin bu noktada projeleriniz nelerdir?

Türkiye'de token çıkarma konusunda ciddi bir eğilim var. Bu eğilimde ciddi başarı kazanan Fenerbahçe Token'ın etkisi büyük. Fenerbahçe Token ön satışının 1,5 saat gibi kısa sürede tamamlanması, kulübün 436 milyon TL'lik hasılat elde etmesi bunda etkili oldu. Fenerbahçe Token'i üretirken önceliğimiz sürdürülebilir bir token ekonomisi yaratmaktı. Dolayısıyla Fenerbahçe Token'ın 25 yıllık projeksiyonu dahi hazır. Kurumsal ilginin çok ciddi şekilde yükseldiğini birinci elden gözlemliyoruz. Paribu olarak blokzincir projemiz yakında hayata geçecek. Önemli bir teknolojik katma değer yaratacağına inanıyoruz. Yoğun şekilde bu proje için çalışıyoruz şu anda.

Türkiye de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Türkiye'deki kripto para piyasasından bahsedebilir misiniz? Son iki yıldır pazardaki büyüme hızı ne oldu?

Tüm dünyada kripto para piyasasına kurumsal ve bireysel ilgi gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de de ilginin büyük bir hızla arttığını görüyoruz. İşlem hacimlerinde bahsettiğimiz büyüme, kullanıcı sayısında da var. İki yılı ele aldığımızda ise 60 kata yaklaşan bir hacim ve 10 kata yaklaşan bir kullanıcı büyümesinden söz edebiliriz.

Bu piyasaya yatırım yapmak isteyenlere yönelik önerileriniz nelerdir?

Kişisel verileri her ne vaat edilirse edilsin hiç kimseyle paylaşmamak, gerçek dışı kâr vaatlerine karşı temkinli olmak, söylentilerle hareket etmemek gerekiyor. Bir kripto paraya yatırım yaparken hem o kripto paraya dair resmi kaynaklardaki bilgileri takip etmek hem de işlem yapılacak platformu incelemek gerekiyor. Yalnızca güvenilir platformlarda işlem yapılmalı. Bunun için, daha önce söz ettiğim gibi, o platformun çalışmalarını, referanslarını, işlem hacmini, verdiği hizmete ilişkin detayları öğrenmek gerekiyor. Kripto paraları temel ve teknik özelliklerini, işlem hacmini, açıkladıkları yol haritasını, performansını inceleyerek seçmek büyük önem taşıyor. Bir diğer önemli nokta da dijital varlıkların muhafazası. Kişisel bilgileri kimseyle paylaşmamak gerekiyor.

Türkiye de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

Sizin sistemin gelişimine yönelik projeleriniz var mı?

Yanlış bilginin çok daha hızlı yayılmak gibi bir özelliği var maalesef. Özellikle kripto para ekosisteminde doğru bilgi büyük önem taşıyor. Kaynağı şüpheli yatırım tavsiyeleriyle değil doğru bilgiyle hareket etmek gerekiyor. Paribu kurulduğu günden bu yana doğru bilginin kaynağı oldu. Şeffaflık ilkesiyle ve yatırımcıların mağdur olmaması konusunda duyduğumuz sorumlulukla hareket ediyoruz. Resmi bloğumuz ParibuLog üzerinden Paribu'ya ve kripto para sektörüne dair bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz. Ayrıca Paribu Sözlük, Paribu Soru Bankası, Yarının Dünyası, Tüm Zamanların En Yükseği gibi video serilerimiz var. Böylece doğru bilginin kaynağı olmak üzere çalışıyoruz. Bu konuda kullanıcılara da büyük bir sorumluluk düşüyor.

Türkiye de kripto paralara ilgi hızla artıyor!

“REGÜLASYONUN GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUZ"

“Kripto para ve blokzincir teknolojisini ayrı düşünmemek gerekiyor. Özellikle blokzincir teknolojisinde, akıllı kontratlarda dünyada başarılı projeler görme zamanımızın artık geldiğini görüyoruz. Paribu aslında bir teknoloji şirketi. Dolayısıyla hem kripto paralar özelinde hem de blokzincir teknolojisi bakımından öncü projeler hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bir diğer etken de somut adımlar atılan regülasyon süreci. Regülasyon hem kullanıcıların hem de platformların hak ve sorumluluklarını güvence altına alacak. Dünyadaki regülasyon örneklerini titizlikle takip ediyoruz ve şimdiden uyguluyoruz. Diğer yandan ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği halindeyiz. Ekosistemin sağlıklı şekilde büyümesi ve mağduriyetler yaşanmaması için regülasyonun gerekliliğine inanıyoruz."

Kripto paralara sermaye girişi ilk 11 ayda rekor kırdı!

Bitcoin 11 ayda yüzde 72 yükseldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön