09 / 05 / 2024

Türkiye'de kurulan şirket sayısı Mart ayında yüzde 19,5 arttı!

Türkiye'de kurulan şirket sayısı Mart ayında yüzde 19,5 arttı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de kurulan şirket sayısı Mart ayında yüzde 19,5 arttı...



- O ilde şirket kuruluşu gerçekleşmedi

Açıklanan detaylara göre, Mart ayında kurulan toplam 11 bin 581 şirket ve kooperatifin yüzde 85,6'lık kısmı limitet şirketler, yüzde 12,1'lik kısmı anonim şirketler, yüzde 2,3'lük kısmını da kooperatifler oluşturdu. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, şirket ve kooperatiflerin yüzde 38,6'lık kısmı İstanbul, yüzde 10,7'lik kısmı Ankara, yüzde 6,3'lük kısmı da İzmir'de kuruldu. Mart ayında Tunceli'de şirket kuruluşu gerçekleşmedi.

Paylaşılan bilgilere göre, geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 736'lık kısmı ticaret, 1683 tanesi inşaat ve 1618 tanesi imalat sektöründe yer aldı. Ayrıca kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 710'u toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 708 tanesi inşaat, 217 tanesi imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına da başladı.

Türkiye de kurulan şirket sayısı Mart ayında yüzde 19,5 arttı!

Mart ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin 489 tanesinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 188 tanesinin imalat ve 172 tanesinin inşaat sektöründe olduğu belirtildi.

Aktarılan bilgilere göre, kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 752 tanesinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 253 tanesinin inşaat, 186 tanesinin imalat sektöründe faaliyet gösterdiği bildirildi.

Bu yılın Mart ayında 262 kooperatif kurulurken bunlardan 171 tanesi konut yapı, 39 tanesi işletme, 23 tanesi tarımsal kalkınma kooperatifi olarak işbaşı yaptı.

- Yabancı ortak sermayeli şirketler

Geçtiğimiz ay kurulan 1254 yabancı ortak sermayeli şirketten 93 tanesi Rusya ve 78'i İran ortaklı oldu.

Yine verilen bilgilere göre, işbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 139 tanesi anonim, 1115 tanesi limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. 2023 yılında kurulmuş olan şirketlerin 541 tanesi belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 187 tanesi gayrimenkul acenteleri, 176 tanesi ikamet amaçlı olan ya da ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı faaliyetleri sektöründe kuruldu.

Kurulmuş olan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 79,1'lik kısmı yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

İstanbul'un 39 ilçesi baştan aşağıya yenilenecek! Bakan Kurum peş peşe duyurdu! 

Araba alacaklar aman dikkat! Otomobile şimdi de döviz kuru zammı geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön